Slavnostní bažant - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slavnostní bažant
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | mull |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 39944 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bažant obecný |
20 g | Cukr krupice |
250 g | Játra kuřecí |
5 g | Kari koření |
500 g | Kaštany jedlé |
20 ml | Koňak Armaňak |
30 g | Máslo čerstvé |
40 ml | Olej rostlinný |
4 g | Pepř černý mletý |
1 ks | Pomeranče |
150 g | Slanina vepřová |
2 dl | Smetana 12% (konzumní) |
15 g | Sůl |
2 dl | Víno bílé |
200 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 47g |
---|---|
Cholesterol | 724,4mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 6g |
Vitamín B6 | 5,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 100,1mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 52,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bažant obecný, Cukr krupice, Játra kuřecí, Kari koření, Kaštany jedlé, Olej rostlinný, Pomeranče, Slanina vepřová, Sůl, Víno bílé, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Koňak Armaňak, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slavnostní bažant postup přípravy receptu:
1 | Kuřecí játra nakrájíme na nudličky, pokapeme koňakem, okořeníme kari kořením a necháme odležet. Mezitím očistíme bažanty, nasolíme zvenku i zevnitř a prošpikujeme odleženými játry. Potom zabalíme bažanty do plátků slaniny a ovážeme provázkem. Vložíme do olejem vymazaného pekáče a pečeme ve středně vyhřáté troubě za častého podlévání asi 45 minut. |
2 | Mezitím ve vodě uvaříme 30 minut oloupané kaštany, scezené a okapané dáme do mixéru, přidáme smetanu, máslo a cukr a rozmixujeme do hladké kaše. |
3 | Upečené bažanty vyjmeme, zbavíme provázku a naporcujeme, uchováme teplé. Na oleji osmahneme nakrájené žampiony, přidáme je k výpeku z bažantů, přilijeme víno, osolíme, opepříme a povaříme. Porce bažanta podáváme přelité šťávou, ozdobené kolečkem pomeranče a kopečkem kaštanového pyré. |