Recept

Svěží zázvorový koláč

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 39951
Kategorie: Koláče

Ingredience

1 ks Citrony
30 g Mandle plátky
šlehačka
1 polévková lžíce Cukr moučkový
2,5 dl Smetana 33% (šlehačka)
těsto
70 g Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Med včelí
1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
1 polévková lžíce Rum
140 g Sušenky zázvorové
citronový krém
1 polévková lžíce Citronová kůra
1,8 dl Citronová šťáva
170 g Cukr krupice
1 špetka Sůl
3 ks Vaječný žloutek slepičí
0,6 dl Voda pitná
25 g Želatina

Nutriční hodnoty jedné porce

28% Kalorie 551 kcal
Kilojoule 2 304kJ
16% Sacharidy 59 g
43% Tuky 32 g
10% Sodík 208 mg
17% Bílkoviny 10 g

Svěží zázvorový koláč postup přípravy receptu:

1

Připravíme šlehačku: vychlazenou smetanu na šlehání vyšleháme el. metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) Můžeme ji připravit 3-4 hodiny předem.

2

Želatinu (25 g) dáme do rendlíku, zalijeme ji 0.6 dl vody a necháme ji 30 minut nabobtnat.

3

Do kastrolku dáme 1.75 dl citronové šťávy, kterou smícháme s 3 rozšlehanými žloutky, 1 lžící nastrouhané citronové kůry, 170 g cukru krupice a špetkou soli. Kastrolek se směsí dáme na plotnu, pomalu mícháme a zahříváme až do doby, kdy začne houstnout. Pak směs odstavíme z plotny.

4

K želatině přimícháme citronovou směs a za stálého míchání při mírné teplotě zahříváme ve vodní lázni (60 °C) do úplného rozpuštění želatiny. Pak ji necháme vychladnout a když začne tuhnout - želírovat (asi po 10-15 minutách), přimícháme do ní šlehačku. Krém dáme do chladničky.

5

Zázvorové sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžící tekutého medu a 1 lžící rumu. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům (pokud by se těsto lepilo na prsty, omočíme je v práškovém cukru).

6

Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C 15 minut. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout.

7

Chemicky neošetřený citron omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky.

8

Citronový krém dáme na koláčový korpus, povrch upravíme, posypeme plátky mandlí, do středu ozdobně položíme plátky citronu a dáme do chladničky na 3 hodiny vychladit.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept