Koláč s banánovým krémem a ananasem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 57 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč s banánovým krémem a ananasem
Celkový čas: | 57 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 22 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 39978 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
5 ks | Banány |
1 ks | Cukr skořicový |
250 g | Kompot ananasový |
šlehačka | |
---|---|
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 kávová lžička | Cukr vanilka |
1 polévková lžíce | Koňak vaječný |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
těsto | |
70 g | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Med včelí |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká voženílkova |
170 g | Suchar dietní |
krém | |
120 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
7 dl | Mléko plnotučné |
7 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 99g |
---|---|
Cholesterol | 392,9mg |
Draslík | 705,6mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 328,8mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,6mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 745,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Banány, Kompot ananasový, Cukr moučkový, Med včelí, Suchar dietní, Cukr krupice, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr skořicový, Cukr vanilka, Koňak vaječný, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká voženílkova, Cukr vanilka, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč s banánovým krémem a ananasem postup přípravy receptu:
1 | Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme (elektrickým šlehačem) do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžičku vanilkové cukru a 1 lžíci vaječného koňaku a jen chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) Můžeme si ji připravit 3-4 hodiny předem. |
2 | Připravíme krém: do misky dáme 3 žloutky, které vidličkou rozšleháme, potom k nim nasypeme 2 lžíce Maizeny, 2 špetky soli, 1 vanilkový cukr a 120 g cukru krupice. Do rendlíku nalijeme 7 dl smetany s 7 dl plnotučného mléka, za stálého míchání pomalu zahřejeme, když přijde mléko k varu, odstavíme z plotny. Horké mléko postupně zašleháme do směsi, kterou jsme si připravili. Celou směs vrátíme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až do doby, kdy začne houstnout. Šleháme a vaříme 2-3 minuty. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny a zašleháme 2 lžíce másla. |
3 | Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny. |
4 | Upečeme si těsto ze sucharů: Suchary rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem, s 1.5 lžící tekutého medu. Potom přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům, (pokud by se nám těsto lepilo na prsty, omočíme si je v práškovém cukru). Pečeme v předehřáté troubě při 175°C 15 minut. Upečené těsto necháme vychladnout. |
5 | Oloupeme 5 zralých banánů a scedíme ananasový kompot.(Šťávu zachytíme.) |
6 | V míse si promícháme nakrájené 4 banány (kousky asi 1-2 cm dlouhé) s kousky ananasu (150 g). |
7 | Když je krém dostatečně vychlazený, 1/3 dáme na koláčový korpus, na něj poskládáme 1/2 ovocné směsi, zakryjeme 2/3 krému. Znovu položíme zbytek banánů s ananasem a zakryjeme zbývajícím krémem. |
8 | Krém uhladíme, posypeme skořicovým cukrem a ozdobíme plátky banánu a kousky ananasu. Podáváme vychlazené. |