Křehký koláč s jogurtovým krémem a malinami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehký koláč s jogurtovým krémem a malinami
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 39979 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
těsto | |
---|---|
25 g | Cukr krupice |
60 g | Máslo čerstvé |
70 g | Mouka pšeničná hladká |
1 kávová lžička | Ocet vinný |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
jogurtový krém | |
1 ks | Cukr skořicový |
2,4 dl | Jogurt bílý choceňský smetanový |
6 polévková lžíce | Maliny |
1,8 dl | Sirup javorový |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný bílek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 73,7mg |
Draslík | 95,4mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,9mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Ocet vinný, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Maliny, Sirup javorový, Sůl, Vaječný bílek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Cukr skořicový, Jogurt bílý choceňský smetanový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křehký koláč s jogurtovým krémem a malinami postup přípravy receptu:
1 | Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky s 1 špetkou soli a přimícháme 25 g krupicového cukru. |
2 | Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Poté pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octa. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit. |
3 | Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma. |
4 | Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu. |
5 | Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem. |
6 | Omyjeme a necháme okapat čerstvé maliny. |
7 | Zapneme troubu na 190°C a dáme do ní ohřát pečící plech. |
8 | V míse si při vysokých obrátkách vyšleháme jogurtový krém: do mísy dáme 2.4 dl smetanového bílého jogurtu, 1.8 dl javorového sirupu, 1 sáček skořicového cukru, 1 bílek a 1 špetku soli. Šleháme přibližně 6-8 minut do doby, až se nám vše dokonale spojí. |
9 | Na připravené těsto nalijeme jogurtový krém, rovnoměrně nasypeme maliny a takto připravený koláč dáme do trouby na vyhřátý plech. Pečeme dozlatova 40-45 minut. |
10 | Vychlazený koláč nakrájíme a podáváme. V chladničce koláč vydrží až 3 dny. |