Jablečno-hruškový křehký koláč s mandlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jablečno-hruškový křehký koláč s mandlemi
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 95 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 39982 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
ovocná náplň | |
---|---|
80 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr skořicový |
3 ks | Hrušky |
2 ks | Jablka |
40 g | Mandle plátky |
2 špetka | Muškátový oříšek |
2 špetka | Zázvor mletý |
na posypání | |
2 polévková lžíce | Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
těsto | |
15 g | Cukr moučkový |
60 g | Máslo čerstvé |
70 g | Mouka pšeničná hladká |
1 kávová lžička | Ocet vinný |
0,5 polévková lžíce | Rum |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
krém | |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
30 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
1,2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
220 g | Sýr smetanový tavený 45% |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 46g |
---|---|
Cholesterol | 136,6mg |
Draslík | 173,9mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,1mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Hrušky, Jablka, Muškátový oříšek, Zázvor mletý, Cukr moučkový, Ocet vinný, Rum, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Citronová šťáva, Cukr moučkový, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr skořicový, Mandle plátky, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Cukr vanilka, Smetana 33% (šlehačka), Sýr smetanový tavený 45% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr práškový s vanilkovou příchutí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Jablečno-hruškový křehký koláč s mandlemi postup přípravy receptu:
1 | Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru. |
2 | Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem, 1 lžičkou octa a 0.5 lžíce rumu. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit. Necháme ho 30 minut v chladničce odpočinout. |
3 | Mezitím si omyjeme a osušíme sladkokyselé jablka s hruškami. Ovoce oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na struhadle na tenké plátky. V míse je promícháme s cukrem, skořicovým cukrem, 2 špetkami mletého zázvoru a 2 špetkami muškátového oříšku. |
4 | Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma. |
5 | Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu. |
6 | Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem. |
7 | Zapneme troubu na 175°C. Po chvíli koláčový korpus vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout. |
8 | V míse si vyšleháme krém: smetanový sýr v míse smícháme s cukrem a citronovou šťávou. Postupně přidáváme smetanu a krém prošleháváme do zhoustnutí. Elektrickým šlehačem krém vyšleháme dohladka. |
9 | Na upečený koláč nalijeme sýrový krém, rozložíme jablka s hruškami, která rovnoměrně posypeme mandlemi. Koláč dáme do trouby. Pečeme dozlatova 60-75 minut. Prvních 40 minut koláč zakryjeme alobalem. Koláč by měl mít dozlatova opečené okraje. |
10 | Vychlazený koláč posypeme práškovým cukrem s vanilkou, nakrájíme a |
11 | podáváme. |