Recept

Jablečno-hruškový křehký koláč s mandlemi

  • Rakousko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 135 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 95 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 39982

Ingredience

ovocná náplň
80 g Cukr krupice
1 ks Cukr skořicový
3 ks Hrušky
2 ks Jablka
40 g Mandle plátky
2 špetka Muškátový oříšek
2 špetka Zázvor mletý
na posypání
2 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
těsto
15 g Cukr moučkový
70 g Mouka pšeničná hladká
60 g Máslo čerstvé
1 kávová lžička Ocet vinný
0,5 polévková lžíce Rum
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
2 polévková lžíce Voda pitná
krém
1 polévková lžíce Citronová šťáva
30 g Cukr moučkový
1 ks Cukr vanilka
1,2 dl Smetana 33% (šlehačka)
220 g Sýr smetanový tavený 45%
1 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

26% Kalorie 516 kcal
Kilojoule 2 157kJ
16% Sacharidy 59 g
37% Tuky 28 g
3% Sodík 56 mg
20% Bílkoviny 11 g

Jablečno-hruškový křehký koláč s mandlemi postup přípravy receptu:

1

Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru.

2

Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem, 1 lžičkou octa a 0.5 lžíce rumu. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit. Necháme ho 30 minut v chladničce odpočinout.

3

Mezitím si omyjeme a osušíme sladkokyselé jablka s hruškami. Ovoce oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na struhadle na tenké plátky. V míse je promícháme s cukrem, skořicovým cukrem, 2 špetkami mletého zázvoru a 2 špetkami muškátového oříšku.

4

Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.

5

Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.

6

Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem.

7

Zapneme troubu na 175°C. Po chvíli koláčový korpus vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout.

8

V míse si vyšleháme krém: smetanový sýr v míse smícháme s cukrem a citronovou šťávou. Postupně přidáváme smetanu a krém prošleháváme do zhoustnutí. Elektrickým šlehačem krém vyšleháme dohladka.

9

Na upečený koláč nalijeme sýrový krém, rozložíme jablka s hruškami, která rovnoměrně posypeme mandlemi. Koláč dáme do trouby. Pečeme dozlatova 60-75 minut. Prvních 40 minut koláč zakryjeme alobalem. Koláč by měl mít dozlatova opečené okraje.

10

Vychlazený koláč posypeme práškovým cukrem s vanilkou, nakrájíme a

11

podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept