Maxipusinka - dezert Pavlova s kiwi a malinami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Maxipusinka - dezert Pavlova s kiwi a malinami
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 39983 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
těsto | |
---|---|
220 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
1 kávová lžička | Ocet vinný |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
4 ks | Vaječný bílek slepičí |
šlehačka | |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Likér krémový - Baileys |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
ovoce | |
3 ks | Kiwi |
200 g | Maliny |
1 polévková lžíce | Meduňka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 34,4mg |
Draslík | 164,6mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 34,4mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Ocet vinný, Tresť vanilková, Vaječný bílek slepičí, Cukr krupice, Maliny mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Maizena - kukuřičný škrob, Likér krémový - Baileys, Smetana 33% (šlehačka), Kiwi, Meduňka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Maxipusinka - dezert Pavlova s kiwi a malinami postup přípravy receptu:
1 | 2 lžíce Maizeny - kukuřičný škrob rozmícháme s 2 lžícemi octa. |
2 | V míse vyšleháme 4 bílky, které mají pokojovou teplotu se špetkou soli. Postupně šleháme velmi mírně, po chvilce zvýšíme intenzitu šlehání, po lžících přidáme 220 g jemného krupicového cukru. Nakonec přidáme Maizenu s octem. Sníh musí být opravdu velmi hustý, měl by ztrojnásobit svůj objem. |
3 | Dortovou formu bez dna o průměru přibližně 23 cm vyložíme pečícím papírem a dáme ji i s papírem na plech. Pečící papír potřeme rozpuštěným máslem. Sníh dáme na plech do dortové formy, opatrně s formou zatřeseme, aby se těsto usadilo a vytvarujeme vyšší okraje. Poté formu opatrně sundáme, takže na plechu vznikne kopec sněhu. |
4 | Plech se sněhem vložíme opatrně do předehřáté trouby na 135°C a pečeme (sušíme) při teplotě cca 100°C nejméně 1.5 - 2 hodiny. |
5 | Dezert nesmíme péct na více stupňů, mohl by klesnout a nepovedl by se. Když je korpus upečený, měl by mít lehce růžovou barvu. Troubu vypneme, necháme ji pootevřenou, ale korpus v ní necháme dojít a vychladnout. |
6 | Maliny omyjeme a necháme oschnout. Kiwi omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a pokrájíme na plátky. Malé lístky meduňky omyjeme a necháme osušit. |
7 | Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, lžíci likéru a jen chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) |
8 | Po vychladnutí korpus vrchovatě ozdobíme šlehačkou, malinami s kiwi a dozdobíme lístky meduňky. |