Dezert s karamelovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dezert s karamelovým krémem
Dezert s karamelovým krémem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 39990 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
těsto | |
---|---|
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
120 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Minerální voda perlivá |
140 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
krém | |
170 g | Cukr krupice |
50 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Ocet jablečný |
3 polévková lžíce | Sirup Golden |
7,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
2 kávová lžička | Tresť vanilková |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
želatina | |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
2 kávová lžička | Želatina |
šlehačka | |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
sníh | |
90 g | Cukr krupice |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
Dezert s karamelovým krémem | |
5 polévková lžíce | Čokoláda caramel |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 279,0mg |
Draslík | 42,6mg |
Vláknina | 8,7mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,5mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 31,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Minerální voda perlivá, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krupice, Ocet jablečný, Sůl, Tresť vanilková, Voda pitná, Voda pitná, Želatina, Cukr moučkový, Cukr krupice, Vaječný bílek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Máslo čerstvé, Sirup Golden, Smetana 33% (šlehačka), Smetana 33% (šlehačka), Čokoláda caramel mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dezert s karamelovým krémem postup přípravy receptu:
1 | Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžící citronové šťávy a s 1 lžící minerální vody. |
2 | Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
3 | Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru a vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). |
4 | Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do chladničky na 30 minut. Poté koláč dáme do předehřáté trouby na 220°C a pečeme dozlatova 15 minut. Upečený korpus necháme vychladnout. |
5 | Připravíme si karamelový krém. V rendlíku si vymícháme 3 lžíce zlatého sirupu se 2 lžícemi vody a 170 g krupicového cukru. Směs pomalu zahříváme, pokud se cukr nerozpustí. Přestaneme míchat a přivedeme směs k varu. Pomalu, při mírné teplotě, vaříme asi 10 minut, jen občas zakroužíme nad plotýnkou rendlíkem. Karamel by měl mít krásnou jantarovou barvu. Potom ho necháme vychladnout. |
6 | Postupně zašleháme 50 g másla, špetku soli, 1 lžičku jablečného octa a 7.5 dl smetany. Celou směs dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, vmícháme vanilkovou příchuť. |
7 | Želatinu (2 lžičky) dáme do rendlíku, zalijeme ji 2 lžícemi vody a necháme 30 minut nabobtnat. Potom želatinu za stálého míchání při mírné teplotě zahříváme ve vodní lázni (60°C) do úplného rozpuštění želatiny. Necháme ji vychladnout a když začne želírovat (asi po 10-15 minutách), vmícháme ji do karamelového sirupu a necháme vychladnout. |
8 | Bílky, které mají pokojovou teplotu, vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme postupně lžící krupicový cukr a chvilku ještě šleháme. |
9 | Sníh z bílků by měl být tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme si pozor, abychom sníh nepřešlehali. Bílky by měly až ztrojnásobit objem. |
10 | V druhé míse vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickým šlehačem do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) |
11 | Do karamelové směsi postupně zapracováváme šlehačku, potom sníh. Náplň upravíme na koláčový korpus, celý posypeme nastrouhanou kvalitní čokoládou a dáme ho do chladničky na 2-3 hodiny vychladit. |
Poznámka
Zlatý sirup v plechovce prodává Tesco v oddělení mezinárodních specialit a také obchod s anglickými delikatesami (např. Robertson). Nebo se rozhodněte pro verzi v plastové lahvi od Marks and Spencer.