Dezert s limetkovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dezert s limetkovým krémem
Dezert s limetkovým krémem
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 39992 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 ks | Citrony |
těsto | |
---|---|
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
120 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Minerální voda perlivá |
140 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
krém | |
1,2 dl | Limetková šťáva |
400 g | Mléko zahuštěné slazené |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
1 polévková lžíce | Vaječný žloutek slepičí |
sníh | |
90 g | Cukr krupice |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
šlehačka | |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 347,5mg |
Draslík | 88,6mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,1mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Citronová šťáva, Minerální voda perlivá, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Limetková šťáva, Tresť vanilková, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krupice, Vaječný bílek slepičí, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Mléko zahuštěné slazené, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dezert s limetkovým krémem postup přípravy receptu:
1 | Do mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody. |
2 | Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
3 | Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). |
4 | Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 220°C 15 minut. Poté koláč vyjmeme a necháme vychladit. |
5 | Připravíme si krém: do mísy si dáme 400 g kondenzovaného mléka, 1.2 dl limetkové šťávy, nastrouhanou kůru z limetky a 1 lžičku vanilkové příchuti. Krém důkladně vyšleháme a rozetřeme na upečený korpus. |
6 | 3 bílky, které mají pokojovou teplotu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme postupně 1 lžící krupicového cukru a chvilku ještě šleháme. |
7 | Sníh z bílků by měl být tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme si ale pozor, abychom sníh nepřešlehali. Potom navršíme na krém a celý koláč dáme zpět do trouby. Pečeme při 175°C přibližně 12-15 minut dozlatova. |
8 | Koláč z trouby vyjmeme, necháme ho vychladnout a potom koláč dáme do chladničky minimálně na 2-3 hodiny. |
9 | Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. |
10 | Omyjeme chemicky neošetřený citron, který pokrájíme ozdobně na tenké plátky. Vychlazený koláč ozdobíme šlehačkou, plátky citronu, nakrájíme a podáváme. |