Recept

Dezert s limetkovým krémem

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 65 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 39992
Kategorie: Koláče

Ingredience

1 ks Citrony
těsto
1 kávová lžička Citronová šťáva
120 g Máslo čerstvé
2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
140 g Mouka pšeničná hladká
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
krém
1,2 dl Limetková šťáva
400 g Mléko zahuštěné slazené
1 kávová lžička Tresť vanilková
1 polévková lžíce Vaječný žloutek slepičí
sníh
90 g Cukr krupice
3 ks Vaječný bílek slepičí
šlehačka
1 polévková lžíce Cukr moučkový
2,5 dl Smetana 33% (šlehačka)

Nutriční hodnoty jedné porce

35% Kalorie 690 kcal
Kilojoule 2 888kJ
21% Sacharidy 76 g
52% Tuky 39 g
4% Sodík 76 mg
23% Bílkoviny 13 g

Dezert s limetkovým krémem postup přípravy receptu:

1

Do mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.

2

Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

3

Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

4

Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 220°C 15 minut. Poté koláč vyjmeme a necháme vychladit.

5

Připravíme si krém: do mísy si dáme 400 g kondenzovaného mléka, 1.2 dl limetkové šťávy, nastrouhanou kůru z limetky a 1 lžičku vanilkové příchuti. Krém důkladně vyšleháme a rozetřeme na upečený korpus.

6

3 bílky, které mají pokojovou teplotu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme postupně 1 lžící krupicového cukru a chvilku ještě šleháme.

7

Sníh z bílků by měl být tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme si ale pozor, abychom sníh nepřešlehali. Potom navršíme na krém a celý koláč dáme zpět do trouby. Pečeme při 175°C přibližně 12-15 minut dozlatova.

8

Koláč z trouby vyjmeme, necháme ho vychladnout a potom koláč dáme do chladničky minimálně na 2-3 hodiny.

9

Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme.

10

Omyjeme chemicky neošetřený citron, který pokrájíme ozdobně na tenké plátky. Vychlazený koláč ozdobíme šlehačkou, plátky citronu, nakrájíme a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept