Křehký jablkový koláč s rozinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehký jablkový koláč s rozinkami
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 40004 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
100 g | Cukr krupice |
120 g | Mouka pšeničná hladká |
3 ks | Vejce slepičí |
Náplň | |
40 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr vanilka |
1 kg | Jablka |
50 g | Ořechy lískové |
40 g | Rozinky bílé |
20 g | Skořice mletá |
50 g | Strouhanka |
Křehký jablkový koláč s rozinkami | |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
170 g | Máslo jihočeské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 89g |
---|---|
Cholesterol | 184,0mg |
Draslík | 773,8mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,5mg |
Vitamín E | 2,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Vejce slepičí, Cukr moučkový, Jablka, Ořechy lískové, Skořice mletá, Strouhanka, Kypřicí prášek do pečiva mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká, Cukr vanilka, Rozinky bílé, Máslo jihočeské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křehký jablkový koláč s rozinkami postup přípravy receptu:
1 | Těsto: Do mísy přesejeme mouku, vysypeme kypřící prášek, promícháme, přidáme vanilkový cukr, rozklepneme vejce, žloutky dáme do těsta a bílky necháme odložené v hrníčku, nakonec nakrájíme 150 g másla na menši kousky, které také dáme do těsta. Rukou zpracujeme tuhou a nelepící se hmotu, kterou přendáme na moukou vysypaný vál. Válečkem těsto rozválíme na 3 cm silný plát. Kruhovou pečící formu vymažeme máslem a posypeme strouhankou. Z těsta podle velikosti pečící formy vykrojíme kruh, který rozložíme do připravené formy. Zbylým těstem obložíme vnitřek formy a tak vytvoříme okraj koláče. |
2 | Náplň: |
3 | Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky, které dáme do mísy, přisypeme vanilkový cukr, skořicí, rozinky jemně nasekané ořechy, cukr, promícháme a směs naskládáme na těsto připravené v pečící formě. Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, kterým potřeme pečící se koláč a vrátíme ho zpátky do trouby ještě na 10 minut. |
4 | Upečený jablečný koláč vyndáme z trouby, necháme vychladnout, potom krájíme na úhledné trojúhelníkové porce, které pokládáme na talíř. |
Poznámka
Jablečný koláč servírujeme studený na vychlazeném dezertním talíři, ozdobíme voňavou mátou, talíř můžeme polít čokoládovou polevou.