Sněhový koláč s rebarborou a jahodami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sněhový koláč s rebarborou a jahodami
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 40018 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 ks | Cukr skořicový |
150 g | Jahody zahradní |
450 g | Reveň (Rebarbora) |
sníh | |
---|---|
90 g | Cukr krupice |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
těsto | |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
120 g | Máslo čerstvé |
140 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
marináda | |
2 polévková lžíce | Cukr krystal |
2 polévková lžíce | Rum |
230 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 128,6mg |
Draslík | 441,8mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 31,4mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 33,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Jahody zahradní, Reveň (Rebarbora), Cukr krupice, Vaječný bílek slepičí, Citronová šťáva, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Cukr krystal, Rum, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr skořicový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sněhový koláč s rebarborou a jahodami postup přípravy receptu:
1 | Den předem si rebarboru omyjeme, sloupneme a nakrájíme na 1-1.5 cm kousky. |
2 | Dáme ji do mísy a přelijeme sirupem, který jsme si uvařili ze 4 dl vody, 2 lžic rumu a 230 g krystalového cukru. Rebarboru marinujeme minimálně 12 hodin. |
3 | Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi vody. |
4 | Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
5 | Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z těsta vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). |
6 | Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do na 220°C předehřáté trouby péct na 15 minut. Koláč potom vyjmeme a necháme vychladnout. |
7 | Na koláč navrstvíme marinovanou rebarboru, poklademe na ni plátky másla (50 g). Koláč dáme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme asi 30 minut. |
8 | Bílky, které mají pokojovou teplotu, vyšleháme elektricko metlou do husté pěny. Přidáme postupně lžící krupicový cukr a chvilku ještě šleháme. |
9 | Sníh z bílků by měl být tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme si ale pozor, abychom sníh nepřešlehali. |
10 | Na vychladlý koláč navrstvíme sníh z bílků, urovnáme ho, posypeme skořicovým cukrem, ozdobíme jahodami a podáváme. |