Mražený banánovo-jahodový dezert - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mražený banánovo-jahodový dezert
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 40037 |
Kategorie: | Ovocné dezerty |
Ingredience
3 ks | Banány |
450 g | Jahody zahradní |
500 g | Zmrzlina jahodová |
těsto | |
---|---|
70 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Med včelí |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
130 g | Sušenky BeBe světlé jemné |
omáčka | |
340 g | Čokoláda na vaření |
230 g | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
340 g | Mléko zahuštěné slazené |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
0,5 kávová lžička | Zázvor mletý |
šlehačka | |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
0,5 ks | Cukr vanilka |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 109g |
---|---|
Cholesterol | 189,3mg |
Draslík | 479,0mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 44,5mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Banány, Jahody zahradní, Zmrzlina jahodová, Med včelí, Cukr krupice, Tresť vanilková, Zázvor mletý, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Sušenky BeBe světlé jemné, Čokoláda na vaření, Máslo čerstvé, Mléko zahuštěné slazené, Cukr vanilka, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mražený banánovo-jahodový dezert postup přípravy receptu:
1 | Sušenky rozmixujeme, promícháme s rozehřátým máslem a s 1 lžíci tekutého medu. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (pokud by se těsto lepilo na prsty, omočíme je v práškovém cukru. |
2 | Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C 10-15 minut. |
3 | Připravíme čokoládovou omáčku: do rendlíku nalijeme kondenzované mléko a za stálého míchání pomalu zahříváme. Přidáme nalámanou čokoládu a cukr. Když je čokoláda s cukrem rozpuštěná, přivedeme k varu a hned odstavíme z plotny, přimícháme lžíci másla, vanilkovou příchuť a mletý zázvor. Mícháme jen do doby, až se máslo rozpustí. Vychladlou omáčku uzavřeme a dáme do chladničky na 30 minut. |
4 | Oloupeme banány, omyjeme a necháme okapat jahody. Banány nakrájíme na plátky, jahody rozkrájíme na čtvrtky. |
5 | Na koláč nalijeme 2/3 připravené čokoládové omáčky, na ni rozložíme 2/3 banánů a tuto vrstvu pokryjeme jahodovou zmrzlinou. Koláč překryjeme potravinářskou fólií a dáme do mrazničky na 2-3 hodiny. |
6 | Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 0.5 sáčku vanilkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) |
7 | Koláč vyjmeme z mrazničky, na něj upravíme šlehačku, rozložíme pokrájené jahody se zbývajícími banány a celý koláč pokapeme 1/3 čokoládové omáčky, kterou jsme si znovu ohřáli. |
8 | Koláč dáme znovu do chladničky na 30 minut, potom koláč pokrájíme a podáváme. |