Špenátová roláda - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špenátová roláda
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 40046 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
400 g | Listové těsto |
60 g | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
100 g | Smetana 33% (šlehačka) |
500 g | Špenát mražený |
1 kávová lžička | Sůl |
150 g | Sýr Eidam cihla 30% |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 132,1mg |
Draslík | 59,1mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 94,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,8mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Listové těsto, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Špenát mražený, Sýr Eidam cihla 30% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Špenátová roláda postup přípravy receptu:
1 | Špenát dáme rozmrazit a potom z něho vymačkáme vodu. Mrkev očistíme a nastrouháme, cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kostky, česnek na tenká kolečka. V hrnci zahřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli, přidáme mrkev a česnek, chvilku podusíme, aby mrkev pustila růžovou šťávu, přimícháme špenát a zase podusíme. Smetanu rozšleháme spolu s 1 ks celého vejce a zahustíme špenát. Před dokončením dušení dochutíme solí, pepřem, stáhneme z ohně a necháme vychladnout. |
2 | Listové těsto rozválíme na moukou posypaném válu na plát. Vezmeme připravený špenát a rozetřeme na těsto, které zavineme do tvaru rolády, hned ho nakrájíme na kolečka silná 3 cm, poskládáme je na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozkvedlaným vejcem, na povrch dáme hrubě nastrouhaný sýr a plech vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme nejméně 20 minut. |
3 | Upečené rolády vyndáme z trouby, necháme vychladnout a pokládáme podle porcí na talíře. |
Poznámka
Rolády podáváme studené pro hosty, ale jsou také vhodné pro rodinné snídaně. Ozdobíme nasekaným koprem.