Recept

Dortík s jemným čokoládovým krémem

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 40057
Kategorie: Pečené dorty

Ingredience

na ozdobu
30 g Mandle plátky
30 g Poleva čokoládová
šlehačka
1 polévková lžíce Cukr moučkový
2,4 dl Smetana 33% (šlehačka)
těsto
15 g Cukr moučkový
60 g Máslo čerstvé
70 g Mouka pšeničná hladká
1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
2 polévková lžíce Voda pitná
čokoládový krém
120 g Čokoláda na vaření
220 g Cukr krupice
1 polévková lžíce Cukr moučkový
1 ks Cukr vanilka
2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
50 g Máslo čerstvé
2,4 dl Smetana 33% (šlehačka)
3 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

42% Kalorie 837 kcal
Kilojoule 3 500kJ
22% Sacharidy 78 g
74% Tuky 55 g
5% Sodík 93 mg
17% Bílkoviny 10 g

Dortík s jemným čokoládovým krémem postup přípravy receptu:

1

Upečeme křehké těsto. Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru.

2

60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octa. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.

3

Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)

4

Nastříháme pečící papír velikosti kulaté pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.

5

Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.

6

Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 220 °C 12-15 minut dozlatova. Upečený korpus necháme vychladnout.

7

Na čokoládový krém nejdříve v jedné misce vyšleháme elektrickou metlou 3 vajíčka. V druhé misce smícháme 220 g krupicového cukru, sáček vanilkového cukru s 2 lžícemi kukuřičného škrobu (zn.Maizena).

8

Do misky, kterou můžeme posadit do většího kastrolu s vodou, nalámeme 120 g čokolády na vaření, přidáme 50 g pokrájeného másla a za stálého míchání nad parou čokoládu s máslem rozehřejeme. Přimícháme cukrovou směs, za stálého míchání přidáme rozšlehaná vejce. Mícháme do doby, až směs zhoustne, bude hladká a lesklá. Misku sejmeme z páry a čokoládu necháme vychladnout.

9

Dobře vychlazenou smetanu(2.4 dl) vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme.

10

Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem. Vyhlazenou pak postupně zapracujeme do vyšlehané šlehačky a čokoládovo-šlehačkovým krémem potřeme upečený korpus. Uhladíme, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky na 3-4 hodiny.

11

Potom znovu vyšleháme další 2.4 dl vychlazené smetany stejným způsobem jako první smetanu. Vychlazený dort ozdobíme šlehačkou, tu ozdobíme čokoládovou polevou a lupínky mandlí. Nakrájíme a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept