Dortík s jemným čokoládovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dortík s jemným čokoládovým krémem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 40057 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
na ozdobu | |
---|---|
30 g | Mandle plátky |
30 g | Poleva čokoládová |
šlehačka | |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
2,4 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
těsto | |
15 g | Cukr moučkový |
60 g | Máslo čerstvé |
70 g | Mouka pšeničná hladká |
1 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
čokoládový krém | |
120 g | Čokoláda na vaření |
220 g | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
50 g | Máslo čerstvé |
2,4 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 55g |
---|---|
Cholesterol | 294,4mg |
Draslík | 55,0mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Poleva čokoládová, Cukr moučkový, Cukr moučkový, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Cukr krupice, Cukr moučkový, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mandle plátky, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Ocet kvasný lihový, Čokoláda na vaření, Cukr vanilka, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dortík s jemným čokoládovým krémem postup přípravy receptu:
1 | Upečeme křehké těsto. Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru. |
2 | 60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octa. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit. |
3 | Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.) |
4 | Nastříháme pečící papír velikosti kulaté pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma. |
5 | Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu. |
6 | Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 220 °C 12-15 minut dozlatova. Upečený korpus necháme vychladnout. |
7 | Na čokoládový krém nejdříve v jedné misce vyšleháme elektrickou metlou 3 vajíčka. V druhé misce smícháme 220 g krupicového cukru, sáček vanilkového cukru s 2 lžícemi kukuřičného škrobu (zn.Maizena). |
8 | Do misky, kterou můžeme posadit do většího kastrolu s vodou, nalámeme 120 g čokolády na vaření, přidáme 50 g pokrájeného másla a za stálého míchání nad parou čokoládu s máslem rozehřejeme. Přimícháme cukrovou směs, za stálého míchání přidáme rozšlehaná vejce. Mícháme do doby, až směs zhoustne, bude hladká a lesklá. Misku sejmeme z páry a čokoládu necháme vychladnout. |
9 | Dobře vychlazenou smetanu(2.4 dl) vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. |
10 | Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem. Vyhlazenou pak postupně zapracujeme do vyšlehané šlehačky a čokoládovo-šlehačkovým krémem potřeme upečený korpus. Uhladíme, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky na 3-4 hodiny. |
11 | Potom znovu vyšleháme další 2.4 dl vychlazené smetany stejným způsobem jako první smetanu. Vychlazený dort ozdobíme šlehačkou, tu ozdobíme čokoládovou polevou a lupínky mandlí. Nakrájíme a podáváme. |