Příprava polenty - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Příprava polenty
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 40065 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 ks | Cibule |
100 g | Máslo čerstvé |
0,5 l | Mléko plnotučné |
400 g | Mouka kukuřičná |
1 polévková lžíce | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 85g |
---|---|
Cholesterol | 42,5mg |
Draslík | 126,6mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 214,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,9mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 803,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka kukuřičná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Příprava polenty postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce vylijeme vodu, do teplé zamícháme kukuřičnou mouku, kterou dobře metličkou rozkvedláme, aby nezůstaly hrudky. Za občasného míchání, aby se nepřipálila, vaříme tak dlouho, aby se vyvařila voda. Potom přilijeme mléko a vaříme na hustou kaši, kterou ještě podle chuti osolíme. Kaši je důležité dobře osolit. |
2 | Uvařenou kaši ještě horkou porcujeme na vodou opláchlé talíře a posypeme cibulkou. |
3 | Na pánvi rozpálíme máslo a na něm dozlatova osmahneme oloupanou a na tenké plátky nakrájenou cibuli. |
Poznámka
Polenta se podává teplá. Můžeme použit také jako přílohu k masu.