Jahodový koláč s likérem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jahodový koláč s likérem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 40067 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
700 g | Jahody zahradní |
těsto | |
---|---|
70 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Med včelí |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
170 g | Suchar dietní |
šlehačka | |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
jahodový základ krému | |
440 g | Jahody zahradní |
3 polévková lžíce | Likér pomerančový |
400 g | Mléko zahuštěné slazené |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
0,6 dl | Pomerančová šťáva |
1 polévková lžíce | Rum bílý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 253,2mg |
Draslík | 360,0mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 47,7mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 118,3mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Jahody zahradní, Med včelí, Suchar dietní, Cukr moučkový, Jahody zahradní, Pomerančová kůra, Pomerančová šťáva mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Smetana 33% (šlehačka), Likér pomerančový, Mléko zahuštěné slazené, Rum bílý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jahodový koláč s likérem postup přípravy receptu:
1 | Upečeme těsto ze sucharů. Suchary rozlámeme a rozmixujeme. Promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžící tekutého medu. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrně vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (pokud by se těsto lepilo na prsty, omočíme je v práškovém cukru.) Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C 10-15 minut. |
2 | Připravíme jahodový základ krému: do mísy nakrájíme 2/3 jahod, přilijeme 400 g kondenzovaného mléka, 1 lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 0.6 dl pomerančové šťávy, 3 lžíce pomerančového likéru, 1 lžíci bílého rumu, směs rozmixujeme dohladka. |
3 | Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem. |
4 | Postupně budeme zapracovávat šlehačku do jahodového krému. Pak krémem naplníme korpus a uhladíme. |
5 | Čerstvé jahody omyjeme a osušíme. Část z nich pokrájíme na poloviny, 3-4 kusy necháme celé - ty umístíme na střed. Pokrájené jahody poskládáme ozdobně do kruhu po celém obvodu koláče. |