Jogurtový mražený koláč s pomerančem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jogurtový mražený koláč s pomerančem
Jogurtový mražený koláč s pomerančem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 40079 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
těsto | |
---|---|
70 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Med včelí |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
130 g | Sušenky zázvorové |
krém | |
4,8 dl | Jogurt bílý choceňský smetanový |
0,8 dl | Malinová šťáva |
4 ks | Pomeranče |
25 g | Želatina |
na ozdobu | |
1 kávová lžička | Koňak vaječný |
0,5 polévková lžíce | Meduňka |
2 ks | Pomeranče |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 41,5mg |
Draslík | 439,4mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 450,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 106,4mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Med včelí, Sušenky zázvorové, Pomeranče, Želatina, Pomeranče mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Jogurt bílý choceňský smetanový, Malinová šťáva, Koňak vaječný, Meduňka, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jogurtový mražený koláč s pomerančem postup přípravy receptu:
1 | Sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžíci tekutého medu. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. |
2 | Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu je rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (pokud by se těsto lepilo na prsty, smočíme si je v práškovém cukru. |
3 | Pečeme v předehřáté troubě při 175°C minut 12-15 minut. |
4 | Do rendlíku nalijeme 0.8 dl malinové šťávy, přidáme do ní 25 g želatiny, promícháme a necháme ji přibližně 5 minut nabobtnat. Pak šťávu (podle návodu) zahříváme a když se rozpustí, odstavíme ji z plotny a necháme vychladnout. |
5 | Omyjeme a osušíme 6 pomerančů. Oloupeme je i z tenké bílé slupky tak, že zbydou jen čisté dílky pomerančové dužiny. Dužinu ze 4 pomerančů společně s želatinou a bílý smetanový jogurt rozmixujeme. Touto směsí naplníme upečený korpus, krém uhladíme, zakryjeme potravinářskou fólií a koláč dáme na 3-4 hodiny do mrazničky. |
6 | 1.5 dl dobře vychlazené smetany vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 0.5 lžíce prosátého moučkového cukru, lžičku vaječného koňaku a ještě chvilku šleháme. |
7 | Těsně před podáváním koláč ozdobíme plátky pomeranče s lístky meduňky a ozdobně nastříkanou šlehačkou. |