Čokoládový dezert s peprmintovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 52 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládový dezert s peprmintovým krémem
Čokoládový dezert s peprmintovým krémem
Celkový čas: | 52 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 17 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 40102 |
Kategorie: | Dezerty a moučníky |
Ingredience
50 g | Čokoláda mléčná |
30 g | Pistácie |
těsto | |
---|---|
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
70 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
130 g | Sušenky BeBe kakaové |
šlehačka | |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
2,2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
krém | |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
1,8 dl | Citronová šťáva |
50 g | Cukr krupice |
4 polévková lžíce | Likér čokoládový |
3 polévková lžíce | Likér peprmintový |
0,8 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 319,2mg |
Draslík | 142,2mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 331,8mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,1mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Čokoláda mléčná, Pistácie, Cukr krupice, Cukr moučkový, Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr krupice, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Sušenky BeBe kakaové, Smetana 33% (šlehačka), Likér čokoládový, Likér peprmintový, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čokoládový dezert s peprmintovým krémem postup přípravy receptu:
1 | Čokoládové sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžíci cukru. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu je rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (pokud by se těsto lepilo na prsty, smočíme si je v práškovém cukru. |
2 | Pečeme v předehřáté troubě při 175°C 12-15 minut. |
3 | Do kastrolku dáme 1.75 dl citronové šťávy, kterou smícháme s 3 rozšlehanými žloutky, 1 lžicí nastrouhané citronové kůry, 50 g cukru krupice a 1 špetkou soli. Kastrolek se směsí dáme na plotnu, pomalu mícháme a zahříváme, až do doby, kdy zažne houstnout. Pak směs odstavíme z plotny. |
4 | Do kastrolku dáme želatinu, přilijeme 0.8 dl smetany a za stálého míchání při mírné teplotě zahříváme ve vodní lázni (60°C) do úplného rozpuštění želatiny. Pak přimícháme 3 lžíce peprmintového likéru, 4 lžíce čokoládového likéru, vyšlehané 4 žloutky a 50 g cukru. Za stálého šlehání želatinu se žloutky přivedeme k varu, vaříme je 30-60 sekund (podle návodu) a hned odstavíme z plotny. Pak směs chvíli mícháme do doby, kdy bude mít správnou konzistenci hustoty. |
5 | 2.2 dl vychlazené smetany vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme, až bude dostatečně hustá. Postupně budeme zapracovávat šlehačku do krému, který potom navrstvíme na korpus. |
6 | Krém posypeme nastrouhanou čokoládou, ozdobíme pistáciovými oříšky a dáme do chladničky na 2-3 hodiny. |
7 | Vychlazený dezert nakrájíme a podáváme. |