Piškotové velikonoční vejce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Piškotové velikonoční vejce
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 40105 |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
200 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
20 g | Káva turecká |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
100 g | Mouka polohrubá |
40 g | Ořechy vlašské |
6 ks | Vejce slepičí |
Krém | |
100 g | Cukr moučkový |
700 g | Jahody zahradní |
250 g | Mascarpone |
50 g | Ořechy lískové |
400 g | Smetana 12% (konzumní) |
40 g | Smetana 33% (šlehačka) |
250 g | Tvaroh měkký |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 78g |
---|---|
Cholesterol | 279,3mg |
Draslík | 581,2mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 69,2mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 69,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Káva turecká, Kypřicí prášek do pečiva, Ořechy vlašské, Vejce slepičí, Cukr moučkový, Jahody zahradní, Ořechy lískové mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Mouka polohrubá, Mascarpone, Smetana 12% (konzumní), Smetana 33% (šlehačka), Tvaroh měkký mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Piškotové velikonoční vejce postup přípravy receptu:
1 | Do sklenky připravíme kávu, zalijeme ji vroucí vodou a necháme vychladnout. Ořechy a lískové oříšky pomeleme a dáme stranou. |
2 | Do mixéru rozklepneme celé vejce, cukr a vyšleháme hustou hmotu, kterou vsypeme do misky. Přidáme mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr, zlehka zamícháme, přisypeme mleté ořechy, scezenou a vychladlou kávu, vše zamícháme a vlijeme do dortové formy, kterou vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Plech vložíme do nahřáté trouby a korpus pečeme přibližně 20 minut. |
3 | Upečený piškot vyndáme z trouby, vyklopíme z formy a necháme vychladnout. Potom z něj vykrojíme tvar vejce, podélně rozřízneme na dva díly a plníme krémem. Spodní díl potřeme krémem, přiložíme druhý díl, potřeme krémem a ozdobíme jahodami. Krémem ještě potřeme okraje piškotu a celé piškotové vejce posypeme mletými lískovými oříšky. Krémem potřený povrch ozdobíme jahodami, které nám zůstaly. |
4 | Krém: Jahody umyjeme, nakrájíme podélně na poloviny a necháme odkapat. Půlku jahod v mixéru s cukrem rozmixujeme, v jiné misce smícháme mascarpone s tvarohem a přimícháme k jahodové kaši. Do smetany vysypeme ztužovač, vyšleháme tuhou šlehačku a pomalu vmícháme do jahodového krému. |