Linecký koláč s čerstvým špenátem a rokfórem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Linecký koláč s čerstvým špenátem a rokfórem
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 40110 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
340 g | Linecké (křehké) těsto |
0,5 kávová lžička | Muškátový oříšek |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
225 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
225 g | Špenát listový čerstvý |
1 kávová lžička | Sůl |
115 g | Sýr Rokfór |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 82,1mg |
Draslík | 241,0mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,5mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Muškátový oříšek, Špenát listový čerstvý, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Linecké (křehké) těsto, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Rokfór mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Linecký koláč s čerstvým špenátem a rokfórem postup přípravy receptu:
1 | Rozváleným lineckým těstem vyložíme kulatou formu na koláče. Těsto na několika místech propícháme, aby se při pečení nezvedalo. (V případě, že použijeme těsto mražené, necháme je nejprve rozmrazit na mírně pomoučeném vále.) Dáme na 10 minut do trouby předehřáté na 200°C a pečeme, dokud těsto nezezlátne. |
2 | Špenátové listy vypereme, odstraníme stopky a dáme do hrnce. Zalijeme trochou vody, přikryjeme pokličkou a dusíme 3-4 minuty. Vodu slijeme, špenát necháme vychladnout, abychom mohli důkladně vymačkat všechnu zbylou vodu. |
3 | Špenátovými listy poklademe koláč, opepříme a posypeme muškátovým oříškem. Navrch rozprostřeme na kostky nakrájený rokfór. Vejce smícháme se šlehačkou a vzniklou směsí koláč pokapeme. |
4 | Dáme na dalších 30 minut do trouby, povrch koláče musí zezlátnout. |
5 | Koláč vyndáme z trouby a necháme asi 10 minut zchladnout. Potom nakrájíme a podáváme. |
Poznámka
Pokud by se nepodařilo vodu ze špenátových listů důkladně vymačkat, koláč bude příliš vodnatý. Doba přípravy je počítána i s časem potřebným k zchladnutí.