Salašský koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Salašský koláč
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 40121 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
500 g | Brambory |
4 ks | Česnek |
0,5 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
900 g | Jehněčí maso mleté |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
120 g | Kukuřice cukrová |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,2 dl | Mléko plnotučné |
0,5 dl | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 kávová lžička | Rozmarýn sušený |
1,5 kávová lžička | Sůl |
0,5 polévková lžíce | Sůl mořská |
50 g | Sýr Brynza |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 173,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,6mg |
Vitamín E | 5,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 200,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Chilli paprička, Cibule, Jehněčí maso mleté, Kmín drcený, Kukuřice cukrová, Olej slunečnicový, Rozmarýn sušený, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Sůl mořská, Sýr Brynza mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Salašský koláč postup přípravy receptu:
1 | Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Dáme je do hrnce s 1 litrem vody a 1,5 lžičkou soli. Brambory vaříme přibližně 20 minut doměkka. Pak je slijeme, přidáme k nim lžíci másla, 1,2 dl teplého mléka, Brynzu a brambory vyšleháme na jemnou kaši. |
2 | Cukrovou nakládanou kukuřici slijeme a necháme odkapat. Omyjeme chilli papričku, rozkrojíme ji, zbavíme semínek a polovinu papričky nasekáme nadrobno. Očištěnou cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno. |
3 | V zapékací míse na rozpáleném oleji zpěníme cibuli s česnekem, pak ji osmažíme dorůžova, přidáme mleté jehněčí maso, drcený kmín, sůl, černý pepř, sušený rozmarýn, chilli papričku, promícháme a pod pokličkou smažíme a dusíme zároveň přibližně 15 minut. Občas maso promícháme. Potom odstavíme z plotny a promícháme s kukuřicí. Na masovou směs dáme bramborovou kaši a zapékací mísu s masem a kaší dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme dozlatova při 190°C 20 minut. |
4 | Mezitím omyjeme a drobně pokrájíme petrželku kudrnku. Upečené maso s kaší rozdělíme na talíře, posypeme petrželkou a podáváme. |