Koláč s hovězím masem a mrkví - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč s hovězím masem a mrkví
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 40137 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
těsto | |
---|---|
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
120 g | Máslo bylinkové |
2 polévková lžíce | Minerální voda perlivá |
140 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
masová směs | |
3 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Hořčice |
1 kg | Hovězí kližka |
7 dl | Hovězí vývar základní |
200 g | Hříbky čerstvé |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 106,3mg |
Draslík | 473,5mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,2mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Minerální voda perlivá, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Česnek, Cibule, Hovězí vývar základní, Hříbky čerstvé, Kmín drcený, Paprika mletá sladká, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo bylinkové, Mouka pšeničná hladká, Hořčice, Hovězí kližka, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč s hovězím masem a mrkví postup přípravy receptu:
1 | Hovězí kližku (nebo zadní hovězí maso) omyjeme a nakrájíme na kostky. Očistíme cibuli s česnekem a drobně ji nakrájíme. Oloupanou mrkev omyjeme a nakrájíme na kolečka. Hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. |
2 | V zapékací míse rozpálíme olej, na něm zpěníme cibuli, přidáme maso, česnek, promícháme a smažíme za občasného promíchání do doby, až se téměř odpaří voda a maso se začne smažit. Přidáme sůl, hořčici, pepř, papriku, hříbky, drcený kmín, promícháme a krátce vše osmažíme dozlatova. Pak přilijeme hovězí vývar, zakryjeme poklicí a maso dusíme 35-40 minut. Občas promícháme. |
3 | Připravíme si koláčové těsto: Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody. |
4 | Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
5 | Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). |
6 | Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. |
7 | K masu přilijeme smetanu s dobře promíchanou hladkou moukou a dochutíme případně solí. |
8 | Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. |
9 | Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy dovnitř. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby na 190°C. Pečeme 25-35 minut dozlatova. Koláč vyjmeme z trouby a necháme chvíli vychladnout, pak jej rozdělíme na porce a podáváme. |