Rychlý koláč se slaninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rychlý koláč se slaninou
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 40141 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
těsto | |
---|---|
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
120 g | Máslo čerstvé |
140 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
náplň | |
200 g | Anglická slanina |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
80 g | Sýr Eidam cihla 40% |
4 ks | Vejce slepičí |
0,5 kávová lžička | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 490,6mg |
Draslík | 202,5mg |
Vláknina | 259,8mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 34,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Anglická slanina, Sůl, Vejce slepičí, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Eidam cihla 40% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rychlý koláč se slaninou postup přípravy receptu:
1 | Do větší mísy prosijeme 70 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody. |
2 | Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
3 | Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). |
4 | Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. |
5 | Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme 10 minut, koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout. |
6 | V pánvi na rozpáleném másle osmažíme plátky slaniny dokřupava. Do misky dáme 4 vajíčka, sůl, pepř, mletý zázvor, zalijeme je smetanou a směs vyšleháme. Nastrouháme si tvrdý sýr. |
7 | Plátky slaniny poklademe na upečený koláč, přelijeme je vyšlehanou vaječnou směsí a posypeme sýrem. |
8 | Koláč dáme znovu do předehřáté trouby. Pečeme 200°C přibližně 20 minut dozlatova. |
9 | Koláč servírujeme teplý i studený. |
Poznámka
Ke koláči podáváme zeleninové saláty z rajčat, okurky, cibule aj.