Bramborová terina se zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborová terina se zeleninou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 40205 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
500 g | Brambory |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko polotučné |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 polévková lžíce | Oregano čerstvé |
1 ks | Paprika červená |
1 špetka | Paprika mletá sladká |
2 ks | Paprika žlutá |
1 špetka | Pepř černý mletý |
250 g | Rajčata Cherry |
2 polévková lžíce | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
100 g | Sýr Ementál (Primátor) |
500 ml | Vývar zeleninový |
700 g | Zelí hlávkové bílé |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 41g |
---|---|
Cholesterol | 37,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 815,8mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 191,2mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Paprika červená, Paprika mletá sladká, Paprika žlutá, Sůl, Zelí hlávkové bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Olej olivový, Oregano čerstvé, Pepř černý mletý, Rajčata Cherry, Smetana 12% (konzumní), Sýr Ementál (Primátor), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborová terina se zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Brambory omyjeme, oloupeme a vaříme ve vroucí osolené vodě asi 20 minut. Zelí omyjeme a rozdělíme na jednotlivé listy, které blanšírujeme v horkém zeleninovém vývaru asi 5 minut. Poté zelné listy vyjmeme a necháme okapat. |
2 | Papriku omyjeme, očistíme, zbavíme jader a nakrájíme na slabé proužky. Cherry rajčátka omyjeme a překrojíme napůl. |
3 | Oregano omyjeme, osušíme a najemno nasekáme. Troubu předehřejeme na 170 stupňů Celsia. |
4 | Na pánvi rozpálíme olej a papriku s rajčátky a oreganem na něm podusíme, osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou. |
5 | Horké brambory najemno nastrouháme, přimícháme horké mléko, smetanu a sýr. Osolíme, opepříme a přidáme mletou papriku. |
6 | Formu na teriny vymažeme máslem a vyložíme listy zelí tak, aby vyčnívaly přes kraje formy. |
7 | Formu naplníme bramborovou směsí a zeleninou tak, aby zelenina byla úplně překrytá bramborovou směsí. Bramborovou směs pak zakryjeme zelnými listy a nakonec alobalem. |
8 | Terinu dáme péct do trouby na 20 minut. Asi 10 minut před dopečením alobal odstraníme a terinu zapečeme. Po upečení ji nakrájíme na plátky a servírujeme na připravené talíře. |