Koláč s houbami a česnekovým sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč s houbami a česnekovým sýrem
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 40222 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
těsto | |
---|---|
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
120 g | Máslo čerstvé |
140 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
sýrový krém | |
6 stroužek | Česnek |
120 g | Sýr Lučina - termizovaný |
1 ks | Vejce slepičí |
0,6 dl | Zakysaná smetana |
houbová směs | |
120 g | Gouda |
330 g | Hlíva ústřičná |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
30 g | Mandle loupané |
1,5 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
330 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 197,7mg |
Draslík | 359,4mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,6mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 36,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Česnek, Vejce slepičí, Zakysaná smetana, Kmín drcený, Sůl, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Sýr Lučina - termizovaný, Gouda, Hlíva ústřičná, Mandle loupané, Máslo bylinkové, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč s houbami a česnekovým sýrem postup přípravy receptu:
1 | Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody. |
2 | Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak je důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
3 | Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). |
4 | Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. |
5 | Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme 10 minut, koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. |
6 | Celou hlavičku česneku vaříme ve 1/4 litru vody 15 minut. Pak ji oloupeme, stroužky prolisujeme a dáme do misky. K česneku přidáme sýr Lučinu, zakysanou smetanu, 0,5 lžičky soli, 0,5 lžičky bílého pepře a vyšleháme lehký krém. |
7 | Hlívu ústřičnou se žampiony očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. V pánvi rozpálíme máslo a houby orestujeme dozlatova (4-6 minut). Ochutíme je 0,5 lžičkou soli, 0,5 lžičkou kmínu a 0,5 lžičkou černého pepře. Do misky nastrouháme sýr Goudu. |
8 | Na upečený koláč natřeme vyšlehanou Lučinu s česnekem, na ni rozložíme 1/2 restovaných hub a 1/2 sýru, na kterou dáme druhou polovinu hub, loupané mandle a vše zasypeme druhou polovinou sýru. Koláč dáme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme 20-25 minut dozlatova. Podáváme teplý i studený. |