Tarteletky s máslovým krémem a jahodami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tarteletky s máslovým krémem a jahodami
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 40299 |
Kategorie: | Zákusky |
Ingredience
těsto | |
---|---|
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
110 g | Hera |
2 polévková lžíce | Minerální voda perlivá |
140 g | Mouka pšeničná hladká voženílkova |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
máslový krém | |
170 g | Cukr třtinový |
12 ks | Jahody zahradní |
15 g | Mandle loupané |
80 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Rum |
60 g | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 170,5mg |
Draslík | 106,4mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,3mg |
Vitamín E | 4,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Minerální voda perlivá, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Cukr třtinový, Jahody zahradní, Rum, Tresť vanilková, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hera, Mouka pšeničná hladká voženílkova, Mandle loupané, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tarteletky s máslovým krémem a jahodami postup přípravy receptu:
1 | Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli a 110 g Hery nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody. |
2 | Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
3 | Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle 3 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme. Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5-8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na tarteletky. |
4 | (Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky.) Celkem by mělo být 9-12 kusů, podle síly vyváleného těsta. |
5 | V kastrolu se silným dnem rozšleháme vejce, potom postupně za stálého šlehání přidáme máslo, třtinový cukr, smetanu a nakonec vmícháme rum a vanilkovou tresť. Vyšlehaný krém rozdělíme po 1 lžičce do připravených formiček s těstem. Do krému vložíme oloupanou mandli. |
6 | Formičky dáme na plech a vložíme je do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C přibližně 20 minut dozlatova. |
7 | Upečené tarteletky necháme vychladnout, do každé ozdobně položíme jahodu, kterou jsme si nakrájeli na plátky a podáváme. |