Taštičky z těsta filo - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Taštičky z těsta filo
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 40441 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
150 g | Máslo čerstvé |
10 plátek | Těsto filo |
náplň | |
---|---|
2 stroužek | Česnek |
0,5 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
2 ks | Šalotka |
450 g | Špenát listový čerstvý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
340 g | Sýr balkánský |
50 g | Sýr Ricotta |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 133,0mg |
Draslík | 995,0mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 12g |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,9mg |
Vitamín E | 2,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 51,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Kopr čerstvý, Pepř bílý, Šalotka, Špenát listový čerstvý, Sůl, Sýr balkánský, Sýr Ricotta mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Těsto filo, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Taštičky z těsta filo postup přípravy receptu:
1 | Špenát omyjeme a pokrájíme na proužky. Očištěnou a omytou šalotku s česnekem pokrájíme nadrobno. Cibuli v pánvi na rozpáleném másle podusíme, přidáme špenát, krátce restujeme, pak ho dochutíme česnekem. Mícháme a dusíme 3 minuty. Pak špenát dáme do síta, aby jsme se zbavili přebytečné tekutiny. Špenát vrátíme do pánve a promícháme ho s rozdrobeným balkánským sýrem a sýrem Ricotta. Směs ochutíme drobně pokrájeným koprem, pepřem a solí. |
2 | Na vál si rozložíme plátky těsta Filo. Jeden plát těsta potřeme rozpuštěným máslem a zakryjeme ho druhým plátem těsta. (Ostatní těsto než ho zpracujeme zakryjeme vlhkou utěrkou, aby nám neoschlo.) |
3 | Máslem slepené pláty rozkrojíme na 3 dlouhé pruhy. Na spodní konec jednoho pruhu dáme lžíci špenátové náplně a spodní konec těsta přehneme tak přes náplň, že si utvoříme trojúhelník, který odkrojíme rádylkem. Okraje k sobě potřeme máslem a přitiskneme je k sobě. |
4 | Takto zpracujeme i ostatní těsto. Vytvořené trojúhelníkové šátečky položíme na plech s pečícím papírem tak, že spojení těsta bude vespod. Šátečky potřeme máslem a pečeme dozlatova 25 min v předehřáté troubě na 190°C. Podáváme horké. |
Poznámka
Sýr Ricotta můžeme nahradit termizovaným sýrem Lučina.