Francouzské smetanové brambory - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Francouzské smetanové brambory
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 40453 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
680 g | Brambory |
3 ks | Cibule |
15 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Muškátový oříšek |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
455 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 129,6mg |
Draslík | 814,1mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,9mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Muškátový oříšek, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Francouzské smetanové brambory postup přípravy receptu:
1 | Brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na velmi tenké plátky. Zapékací misku vymažeme polovinou másla a začneme do ní postupně vrstvit střídavě brambory a cibuli. Každou vrstvu zlehka posypeme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Začínáme i končíme vrstvou brambor. Poslední vrstvu zalijeme šlehačkou a pokapeme druhou polovinou másla. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 1 hodinu, dokud brambory nezačnou zlátnout. |
Poznámka
Šlehačka, která se během pečení pomalu vsákne do brambor i cibule, výrazně zjemní chuť pokrmu.
Francouzské smetanové brambory nám velice chutnaly. Recept je rychlý, levný a chuťově velmi vyvážený. Říkala jsem si, jestli cibule nepřehluší ostatní a právě naopak. Cibulka dodala pokrmu ten pravý šmrnc. Tento recept doporučuji všem milovníkům brambor, a protože se nám jich letos urodilo dost, určitě ho budu dělat častěji.