Makový závin - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Makový závin
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 40550 |
Kategorie: | Záviny |
Ingredience
těsto | |
---|---|
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
100 g | Cukr moučkový |
1 balení | Droždí sušené |
100 g | Máslo čerstvé |
2,5 dl | Mléko plnotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
maková náplň | |
4 polévková lžíce | Cukr krupice |
3 polévková lžíce | Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
1 ks | Cukr skořicový |
1 ks | Cukr vanilka |
4 polévková lžíce | Hrozinky |
200 g | Mák mletý |
2 dl | Mléko plnotučné |
1 polévková lžíce | Rum |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 62g |
---|---|
Cholesterol | 65,6mg |
Draslík | 215,4mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 56,8mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,8mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 292,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr moučkový, Droždí sušené, Sůl, Vejce slepičí, Cukr krupice, Rum, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka polohrubá, Cukr skořicový, Cukr vanilka, Hrozinky, Mák mletý, Mléko plnotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr práškový s vanilkovou příchutí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Makový závin postup přípravy receptu:
1 | Do větší mísy dáme 2.5 dl vlažného mléka, rozehřáté máslo (100 g), 1 vejce, 500 g polohrubé mouky, 1 lžíci nastrouhané citronové kůry, 1 balíček sušeného droždí, 100 g moučkového cukru a 0.5 lžičky soli. |
2 | Důkladně těsto propracujeme. Těsto musí být krásně hladké a nelepit se na stěny mísy. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout. |
3 | Připravíme makovou náplň. Umeleme mák, svaříme s mlékem, vanilkovým cukrem, rumem a krupicovým cukrem. Necháme ho asi 10 minut vařit za stálého míchání. Potom ho odstavíme z plotny a vmícháme skořicový cukr. Omyjeme hrozinky a necháme je okapat. |
4 | Těsto na vále rozdělíme na 2 díly. Jeden díl rozválíme na plát silný asi 5-7 mm a potřeme 1/2 makové náplně. Posypeme 1/2 hrozinek, přeložíme všechny kraje přes náplň (asi 3-4 cm), a potom těsto zavineme. Stejně tak si připravíme druhý závin. |
5 | Makové záviny dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je kynout asi 1/2 hodiny. Potom je potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C, přibližně 30-40 minut do zlatohněda. |
6 | Makové záviny vyjmeme z trouby, necháme vychladnout, potom je nakrájíme a posypeme práškovým cukrem s vanilkou. |
Výborný závin, povedl se. Měla jsem ho pěkně nadýchaný. Ujíždím na máku, takže to prostě nemělo chybu. Pekla jsem 4O min. Určitě ještě udělám