Lahodný jablkový koláč s ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lahodný jablkový koláč s ořechy
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 40588 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
těsto | |
---|---|
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
120 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Minerální voda perlivá |
140 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
drobenka | |
1 ks | Cukr skořicový |
50 g | Cukr třtinový |
1 ks | Cukr vanilka |
6 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka pšeničná hrubá |
1 špetka | Sůl |
jablková náplň | |
200 g | Cukr krystal |
1 ks | Cukr skořicový |
2 polévková lžíce | Džem meruňkový |
2 polévková lžíce | Hrozinky |
8 ks | Jablka |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
2 polévková lžíce | Med včelí |
4 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 75g |
---|---|
Cholesterol | 82,3mg |
Draslík | 272,7mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,6mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 33,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Minerální voda perlivá, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Cukr třtinový, Sůl, Cukr krystal, Jablka, Med včelí, Ořechy vlašské mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Cukr skořicový, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Cukr skořicový, Džem meruňkový, Hrozinky, Maizena - kukuřičný škrob mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lahodný jablkový koláč s ořechy postup přípravy receptu:
1 | Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, lžíci citronové kůry, 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody. |
2 | Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
3 | Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). |
4 | Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. |
5 | Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do chladničky. |
6 | Připravíme si drobenku. Do misky dáme mouku, cukr, sůl, vanilkový se skořicovým cukrem a polotuhé rozkrájené máslo. Pomocí prstů zapracováváme máslo, dokud se neutvoří hrudky. |
7 | Na náplň omyjeme a osušíme sladkokyselá jablka. Rozkrájíme je, zbavíme semínek a nakrájíme na malé kostičky. Dáme je do mísy, přidáme 200 g cukru krystalu, 2 lžíce medu, omyté velké hrozinky, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžíce meruňkového džemu, pokrájené vlašské ořechy a skořicový cukr. Všechny ingredience promícháme a jablečnou směs rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 45-50 minut. Ze začátku, asi 25 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem. |
8 | Upečený koláč podáváme vychlazený. |