Recept

Drobenkový hruškovo-pomerančový koláč s ořechy

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 50 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 40594

Ingredience

náplň
200 g Cukr krystal
1 ks Cukr skořicový
8 ks Hrušky
2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
1 polévková lžíce Med včelí
1 ks Pomeranče
2 polévková lžíce Rum
těsto
2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
140 g Mouka pšeničná hladká
120 g Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Pomerančová kůra
1 kávová lžička Pomerančová šťáva
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
drobenka
1 polévková lžíce Máslo čerstvé
100 g Ořechy pekanové
1 špetka Sůl

Nutriční hodnoty jedné porce

24% Kalorie 482 kcal
Kilojoule 2 015kJ
18% Sacharidy 64 g
33% Tuky 25 g
3% Sodík 60 mg
8% Bílkoviny 5 g

Drobenkový hruškovo-pomerančový koláč s ořechy postup přípravy receptu:

1

Připravíme si koláčové těsto s pomerančovou příchutí. Omyjeme a osušíme pomeranč. Kůru nastrouháme a dílky pomeranče oloupeme tak, že zbyde jen čistá dužina, kterou pokrájíme na menší kousky.

2

Na náplň omyjeme a osušíme zralé hrušky. Rozkrájíme je, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Dáme je do mísy, přidáme 200 g cukru krystalu, 2 lžíce medu, 2 lžíce rumu, dužinu z pomeranče, 2 lžíce kukuřičného škrobu a skořicový cukr. Všechny ingredience promícháme.

3

Do větší mísy prosijeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, přidáme lžíci pomerančové kůry a 120 g másla nakrájeného na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou pomerančové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.

4

Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

5

Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

6

Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.

7

Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do chladničky.

8

Připravíme si drobenku. Pekanové ořechy pokrájíme na menší kousky a v pánvi na rozpáleném másle je dozlatova opražíme.

9

Hruškovou směs rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 45-50 minut. Ze začátku, asi 35 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem.

10

Upečený koláč podáváme vychlazený.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept