Drobenkový hruškovo-pomerančový koláč s ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Drobenkový hruškovo-pomerančový koláč s ořechy
Drobenkový hruškovo-pomerančový koláč s ořechy
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 40594 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
náplň | |
---|---|
200 g | Cukr krystal |
1 ks | Cukr skořicový |
8 ks | Hrušky |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
1 polévková lžíce | Med včelí |
1 ks | Pomeranče |
2 polévková lžíce | Rum |
těsto | |
120 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Minerální voda perlivá |
140 g | Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
1 kávová lžička | Pomerančová šťáva |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
drobenka | |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Ořechy pekanové |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 67,3mg |
Draslík | 263,2mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,8mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Hrušky, Med včelí, Pomeranče, Rum, Minerální voda perlivá, Pomerančová kůra, Pomerančová šťáva, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Ořechy pekanové, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr skořicový, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Drobenkový hruškovo-pomerančový koláč s ořechy postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si koláčové těsto s pomerančovou příchutí. Omyjeme a osušíme pomeranč. Kůru nastrouháme a dílky pomeranče oloupeme tak, že zbyde jen čistá dužina, kterou pokrájíme na menší kousky. |
2 | Na náplň omyjeme a osušíme zralé hrušky. Rozkrájíme je, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Dáme je do mísy, přidáme 200 g cukru krystalu, 2 lžíce medu, 2 lžíce rumu, dužinu z pomeranče, 2 lžíce kukuřičného škrobu a skořicový cukr. Všechny ingredience promícháme. |
3 | Do větší mísy prosijeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, přidáme lžíci pomerančové kůry a 120 g másla nakrájeného na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou pomerančové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody. |
4 | Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
5 | Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). |
6 | Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. |
7 | Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do chladničky. |
8 | Připravíme si drobenku. Pekanové ořechy pokrájíme na menší kousky a v pánvi na rozpáleném másle je dozlatova opražíme. |
9 | Hruškovou směs rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 45-50 minut. Ze začátku, asi 35 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem. |
10 | Upečený koláč podáváme vychlazený. |