Jednoduchý recept

Tenký hovězí plátek se salátem, čili carpaccio

  • Itálie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 15 minut
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 0 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (57%)
ID receptu: 40614
Kategorie: Maso

Ingredience

1 kávová lžička Balsamico ocet
50 g Hovězí svíčková
1 kávová lžička Olej olivový extra panenský
2 hrst Rukola
1 hrst Salát Lollo Biondo
1 hrst Salát Rosso
50 g Sýr Parmezán
1 ks Žampiony čerstvé

Nutriční hodnoty jedné porce

19% Kalorie 372 kcal
Kilojoule 1 555kJ
3% Sacharidy 12 g
19% Tuky 14 g
43% Sodík 855 mg
67% Bílkoviny 38 g

Tenký hovězí plátek se salátem, čili carpaccio postup přípravy receptu:

1

Nejlépe ze špičky hovězí svíčkové, kde je sval příliš úzký na steak, uřízneme přibližně 2 cm silný plátek masa přes vlákno. Na tento pokrm, stejně jako na tatarský biftek, je vhodnější zcela libové maso, nikoli mramorované tukem, které je naopak lepší na steak. Potom maso odblaníme.

2

Připravený plátek umístíme mezi dvě silnější plastové fólie a přes fólie maso rozklepáváme od středu k okrajům do stran, dokud není dostatečně tenké. Potom sundáme vrchní fólii a špičkou nože odebíráme případná z tuková vlákna a zbytky blanek.

3

Očištěný plátek rozklepaného masa srolujeme od okrajů ke středu a v ruce z nej vytvoříme kuličku, kterou znovu mezi plastovými fóliemi rozklepeme natenko. Přitom pomocí kuchyňské utěrky tlačíme přes plast maso zpět do středu, aby byl výsledný plátek pravidelný, kompaktní, bez děr a s hladkými okraji, silný nanejvýš 2 milimetry. Následně velmi opatrně z masa odstraníme vrchní plastový arch.

4

Do misky natrháme lístky salátů lollo biondo a rosso a podle chuti je pokapeme balzamikovým octem, olivovým olejem a opepříme. Natrhané listy zlehka promícháme a navrstvíme do středu talíře. Plastovou fólii s rozklepaným masem obrátíme nad salát a shora ji pomalu a opatrně postupně stáhneme, aby plátek zůstal v celku a neporušený. Maso osolíme, opepříme a pak na něj klademe plátky nakrájené z tvrdého žampionu a hoblinky parmazánu. Na sýr umístíme pro ozdobu lístky a výhonky salátu rukola, pokapeme balzamikem a olivovým olejem.

Poznámka

Za vynálezce carpaccia je považován Giuseppe Cipriani z proslulého Harry´s baru v Benátkách, který v roce 1950 hraběnce Mocenigo, která si jako dietu přála něco lehkého ze syrového masa, nakrájel tenoučké plátky masa, pokapal je citronem a olivovým olejem, osolil, opepřil a ozdobil hoblinami parmazánu. Pokrm pojmenoval podle renesančního malíře Carpaccia, jenž ve svých obrazech používal podobné barvy - cihlově červenou a béžovou. Postupně se carpaccio začalo dělat i z tuňáka, lososa a dnes se název používá prakticky pro cokoli jedlého, nakrájeného na tenoučké plátky. Carpaccio nejlépe rozklepeme speciální paličkou, jež připomíná razítko.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept