Tenký hovězí plátek se salátem, čili carpaccio - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 15 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tenký hovězí plátek se salátem, čili carpaccio
Celkový čas: | 15 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 40614 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 kávová lžička | Balsamico ocet |
50 g | Hovězí svíčková |
1 kávová lžička | Olej olivový extra panenský |
2 hrst | Rukola |
1 hrst | Salát Lollo Biondo |
1 hrst | Salát Rosso |
50 g | Sýr Parmezán |
1 ks | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 55,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,1mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Balsamico ocet, Hovězí svíčková, Salát Rosso, Sýr Parmezán, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Rukola, Salát Lollo Biondo mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Olej olivový extra panenský nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Tenký hovězí plátek se salátem, čili carpaccio postup přípravy receptu:
1 | Nejlépe ze špičky hovězí svíčkové, kde je sval příliš úzký na steak, uřízneme přibližně 2 cm silný plátek masa přes vlákno. Na tento pokrm, stejně jako na tatarský biftek, je vhodnější zcela libové maso, nikoli mramorované tukem, které je naopak lepší na steak. Potom maso odblaníme. |
2 | Připravený plátek umístíme mezi dvě silnější plastové fólie a přes fólie maso rozklepáváme od středu k okrajům do stran, dokud není dostatečně tenké. Potom sundáme vrchní fólii a špičkou nože odebíráme případná z tuková vlákna a zbytky blanek. |
3 | Očištěný plátek rozklepaného masa srolujeme od okrajů ke středu a v ruce z nej vytvoříme kuličku, kterou znovu mezi plastovými fóliemi rozklepeme natenko. Přitom pomocí kuchyňské utěrky tlačíme přes plast maso zpět do středu, aby byl výsledný plátek pravidelný, kompaktní, bez děr a s hladkými okraji, silný nanejvýš 2 milimetry. Následně velmi opatrně z masa odstraníme vrchní plastový arch. |
4 | Do misky natrháme lístky salátů lollo biondo a rosso a podle chuti je pokapeme balzamikovým octem, olivovým olejem a opepříme. Natrhané listy zlehka promícháme a navrstvíme do středu talíře. Plastovou fólii s rozklepaným masem obrátíme nad salát a shora ji pomalu a opatrně postupně stáhneme, aby plátek zůstal v celku a neporušený. Maso osolíme, opepříme a pak na něj klademe plátky nakrájené z tvrdého žampionu a hoblinky parmazánu. Na sýr umístíme pro ozdobu lístky a výhonky salátu rukola, pokapeme balzamikem a olivovým olejem. |
Poznámka
Za vynálezce carpaccia je považován Giuseppe Cipriani z proslulého Harry´s baru v Benátkách, který v roce 1950 hraběnce Mocenigo, která si jako dietu přála něco lehkého ze syrového masa, nakrájel tenoučké plátky masa, pokapal je citronem a olivovým olejem, osolil, opepřil a ozdobil hoblinami parmazánu. Pokrm pojmenoval podle renesančního malíře Carpaccia, jenž ve svých obrazech používal podobné barvy - cihlově červenou a béžovou. Postupně se carpaccio začalo dělat i z tuňáka, lososa a dnes se název používá prakticky pro cokoli jedlého, nakrájeného na tenoučké plátky. Carpaccio nejlépe rozklepeme speciální paličkou, jež připomíná razítko.