Mexická polévka z rajčat a dýně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mexická polévka z rajčat a dýně
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | rakanka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 40626 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
2 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
250 g | Dýně sterilovaná |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
4 ks | Petržel - nať |
3 ks | Rajčata |
1 špetka | Sůl |
500 ml | Vývar slepičí |
80 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 22,3mg |
Draslík | 365,6mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,7mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli paprička, Cibule, Dýně sterilovaná, Rajčata, Sůl, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Vývar slepičí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mexická polévka z rajčat a dýně postup přípravy receptu:
1 | Sušené chilli papričky dáme do misky a zalijeme vodou tak, aby byly zcela ponořené. Namáčíme je 1 hodinu, poté je dáme okapat a rozřízneme. Papričky očistíme od jader a velmi nadrobno je nasekáme. |
2 | Připravíme cibuli a nakrájíme jí nadrobno. Česnek zbavíme slupky a na prkénku nasekáme najemno. |
3 | Do hrnce vložíme máslo a lehce rozehřejeme. Pak přidáme pokrájený česnek s cibulí, nasekané chilli papričky a lehce osmažíme. |
4 | Dobře promícháme a vše zalijeme slepičím vývarem, zředěným 200 ml vody. Vše provaříme přibližně 15 minut. |
5 | Rajčata opláchneme pod tekoucí vodou a nařízneme ostrým nožem na kříž. Ihned je spaříme pod vroucí vodou a následně opět zchladíme. Oloupeme slupky a dužinu nakrájíme na kostičky. |
6 | Připravíme dýni. Ze sklenice slijeme nálev a dýni necháme na cedníku okapat. Přidáme ji spolu s pokrájenými rajčaty do hrnce přibližně 5 minut před koncem vaření. |
7 | Polévku osolíme a opepříme dle chuti. Nakonec přidáme zakysanou smetanu a lehce jí do polévky vmícháme. |
8 | Polévku podáváme teplou, dozdobenou petrželkou. |