Recept

Meruňkový koláč s mandlovou příchutí

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 40631

Ingredience

křehké těsto
1 polévková lžíce Citronová kůra
25 g Cukr krupice
70 g Mouka pšeničná hladká
60 g Máslo čerstvé
1 kávová lžička Ocet vinný
1 špetka Sůl
1 kávová lžička Tresť mandlová
1 ks Vaječný žloutek slepičí
2 polévková lžíce Voda pitná
drobenka
100 g Cukr třtinový
1 ks Cukr vanilka
30 g Mandle
100 g Mouka polohrubá
6 polévková lžíce Máslo čerstvé
náplň
120 g Cukr krystal
2 polévková lžíce Likér mandlový - Amaretto
1 kg Meruňky

Nutriční hodnoty jedné porce

31% Kalorie 619 kcal
Kilojoule 2 588kJ
24% Sacharidy 85 g
39% Tuky 30 g
2% Sodík 48 mg
13% Bílkoviny 7 g

Meruňkový koláč s mandlovou příchutí postup přípravy receptu:

1

Připravíme si křehké těsto s mandlovou příchutí.

2

Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 25 g moučkového cukru.

3

Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem, 1 lžíci citrónové kůry a 1 lžičkou octa. Promícháme a dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné a nesmí se lepit.

4

Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

5

Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.

6

Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.

7

Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu.

8

Na drobenku nasypeme do misky polohrubou mouku. Přidáme třtinový cukr, sůl, 120 g marcipánu, polotuhé rozkrájené máslo a posekané mandle. Pomocí prstů zapracujeme máslo, dokud se neutvoří hrudky.

9

Omyjeme a osušíme zralé meruňky, rozkrájíme je, zbavíme pecek a meruňky pokrájíme na plátky. Dáme je do mísy, posypeme krystalovým cukrem a přidáme mandlový likér a meruňky promícháme. Potom je rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Ze začátku, asi 20 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem.

10

Upečený koláč podáváme vychlazený.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept