Meruňkový koláč s mandlovou příchutí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Meruňkový koláč s mandlovou příchutí
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 40631 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
křehké těsto | |
---|---|
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
25 g | Cukr krupice |
60 g | Máslo čerstvé |
70 g | Mouka pšeničná hladká |
1 kávová lžička | Ocet vinný |
1 špetka | Sůl |
1 kávová lžička | Tresť mandlová |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
drobenka | |
100 g | Cukr třtinový |
1 ks | Cukr vanilka |
30 g | Mandle |
6 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka polohrubá |
náplň | |
120 g | Cukr krystal |
2 polévková lžíce | Likér mandlový - Amaretto |
1 kg | Meruňky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 77g |
---|---|
Cholesterol | 97,7mg |
Draslík | 514,4mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,1mg |
Vitamín E | 2,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 34,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Ocet vinný, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Cukr třtinový, Mandle, Cukr krystal, Meruňky mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Tresť mandlová, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Likér mandlový - Amaretto mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Meruňkový koláč s mandlovou příchutí postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si křehké těsto s mandlovou příchutí. |
2 | Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 25 g moučkového cukru. |
3 | Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem, 1 lžíci citrónové kůry a 1 lžičkou octa. Promícháme a dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné a nesmí se lepit. |
4 | Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
5 | Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma. |
6 | Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu. |
7 | Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu. |
8 | Na drobenku nasypeme do misky polohrubou mouku. Přidáme třtinový cukr, sůl, 120 g marcipánu, polotuhé rozkrájené máslo a posekané mandle. Pomocí prstů zapracujeme máslo, dokud se neutvoří hrudky. |
9 | Omyjeme a osušíme zralé meruňky, rozkrájíme je, zbavíme pecek a meruňky pokrájíme na plátky. Dáme je do mísy, posypeme krystalovým cukrem a přidáme mandlový likér a meruňky promícháme. Potom je rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Ze začátku, asi 20 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem. |
10 | Upečený koláč podáváme vychlazený. |