Jednoduchý recept

Losos marinovaný s koprem

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 45 minut
Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 0 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (57%)
ID receptu: 40633
Kategorie: Studené předkrmy

Ingredience

1 ks Bageta
1 ks Bobkový list
2 ks Červená řepa
1 ks Citrony
2 polévková lžíce Créme fraiche
150 g Cukr krupice
0,5 kávová lžička Estragon
3 ks Jalovec
150 g Kopr čerstvý
900 g Losos - filety
2 kávová lžička Olej olivový
2 polévková lžíce Pepř černý celý
150 g Sůl mořská

Nutriční hodnoty jedné porce

43% Kalorie 853 kcal
Kilojoule 3 570kJ
34% Sacharidy 123 g
19% Tuky 14 g
780% Sodík 16 g
111% Bílkoviny 62 g

Losos marinovaný s koprem postup přípravy receptu:

1

Filet z čerstvého lososa s kůží, asi 900 g, zbavíme zbylých kůstek a odstraníme proužek tuku podél břicha. Maso do pekáčku nebo zapékací misky kůží dolů. Rozdrtíme nebo namixujeme černý pepř, jalovec a bobkový list, přidáme estragon a spolu se solí, cukrem a červenou řepou smícháme s polovinou kopru.

2

Tuto marinovací směs rovnoměrně rozprostřeme na lososa a potom filet překryjeme alobalovou fólií. (Filet lze rozdělit také napůl, marinovací směs navršit na jednu polovinu a přikrýt druhou částí lososa jako sendvič, kůží ven.) Vše zatížíme prkénkem nebo pekáčkem se zátěží a uložíme na 2 až 3 dny do chladničky.

3

Po třech dnech setřeme z marinovaného lososa všechno koření a také řepu, filet opláchneme studenou vodou a ubrouskem osušíme. Nožem následně odstraníme kůži, ale lze ji sloupnout i rukou, když prsty přidržujeme maso. Filet posypeme druhou polovinou kopru a pevně jej zabalíme do fólie a uložíme opět na dvě až osm hodin do chladu. Lososa podáváme nakrájeného na tenké plátky s klínky citronu, snítkami kopru a pokapaného několika kapkami olivového oleje, crème fraiche a bagetou.

Poznámka

Ve jednotlivých skandinávských zemích a na Islandu má ryba naložená v suché marinádě různé názvy, ale vždy je základem kvalitní čerstvá syrová ryba, nejčastěji losos, naložená na několik hodin až dní v hrubé soli, cukru a kopru. Tato směs vytáhne z ryby vodu, maso se konzervuje, zpevní a zároveň získá skvělou chuť. V lednici ve fólii vydrží až 5 dní. Podává se s hořčično-koprovým dresinkem (smícháme 2 lžičky dijonské hořčice, 2 lžičky medu, 2 lžíce olivového oleje a 2 lžíce nasekaného kopru.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept