Losos marinovaný s koprem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Losos marinovaný s koprem
Losos marinovaný s koprem
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 40633 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
1 ks | Bageta |
1 ks | Bobkový list |
2 ks | Červená řepa |
1 ks | Citrony |
2 polévková lžíce | Créme fraiche |
150 g | Cukr krupice |
0,5 kávová lžička | Estragon |
3 ks | Jalovec |
150 g | Kopr čerstvý |
900 g | Losos - filety |
2 kávová lžička | Olej olivový |
2 polévková lžíce | Pepř černý celý |
150 g | Sůl mořská |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 123g |
---|---|
Cholesterol | 117,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 28g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 69,4mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bageta, Bobkový list, Červená řepa, Citrony, Cukr krupice, Estragon, Kopr čerstvý, Losos - filety, Pepř černý celý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Créme fraiche, Jalovec, Olej olivový, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Losos marinovaný s koprem postup přípravy receptu:
1 | Filet z čerstvého lososa s kůží, asi 900 g, zbavíme zbylých kůstek a odstraníme proužek tuku podél břicha. Maso do pekáčku nebo zapékací misky kůží dolů. Rozdrtíme nebo namixujeme černý pepř, jalovec a bobkový list, přidáme estragon a spolu se solí, cukrem a červenou řepou smícháme s polovinou kopru. |
2 | Tuto marinovací směs rovnoměrně rozprostřeme na lososa a potom filet překryjeme alobalovou fólií. (Filet lze rozdělit také napůl, marinovací směs navršit na jednu polovinu a přikrýt druhou částí lososa jako sendvič, kůží ven.) Vše zatížíme prkénkem nebo pekáčkem se zátěží a uložíme na 2 až 3 dny do chladničky. |
3 | Po třech dnech setřeme z marinovaného lososa všechno koření a také řepu, filet opláchneme studenou vodou a ubrouskem osušíme. Nožem následně odstraníme kůži, ale lze ji sloupnout i rukou, když prsty přidržujeme maso. Filet posypeme druhou polovinou kopru a pevně jej zabalíme do fólie a uložíme opět na dvě až osm hodin do chladu. Lososa podáváme nakrájeného na tenké plátky s klínky citronu, snítkami kopru a pokapaného několika kapkami olivového oleje, crème fraiche a bagetou. |
Poznámka
Ve jednotlivých skandinávských zemích a na Islandu má ryba naložená v suché marinádě různé názvy, ale vždy je základem kvalitní čerstvá syrová ryba, nejčastěji losos, naložená na několik hodin až dní v hrubé soli, cukru a kopru. Tato směs vytáhne z ryby vodu, maso se konzervuje, zpevní a zároveň získá skvělou chuť. V lednici ve fólii vydrží až 5 dní. Podává se s hořčično-koprovým dresinkem (smícháme 2 lžičky dijonské hořčice, 2 lžičky medu, 2 lžíce olivového oleje a 2 lžíce nasekaného kopru.