Recept

Oříškový koláč s ananasem a drobenkou

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 40644

Ingredience

křehké těsto oříškové
20 g Cukr moučkový
55 g Mouka pšeničná hladká
60 g Máslo čerstvé
1 kávová lžička Ocet vinný
15 g Ořechy lískové
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
2 polévková lžíce Voda pitná
drobenka
50 g Cukr třtinový
120 g Marcipánová hmota surová
100 g Mouka polohrubá
6 polévková lžíce Máslo čerstvé
15 g Ořechy vlašské
1 špetka Sůl
náplň
4 polévková lžíce Brusinky sušené
1 kg Kompot ananasový
2 polévková lžíce Likér Maraschino (Maraska)

Nutriční hodnoty jedné porce

33% Kalorie 643 kcal
Kilojoule 2 690kJ
24% Sacharidy 87 g
43% Tuky 32 g
4% Sodík 84 mg
12% Bílkoviny 7 g

Oříškový koláč s ananasem a drobenkou postup přípravy receptu:

1

Připravíme si křehké oříškové těsto.

2

Do větší mísy prosejeme 55 g hladké mouky, 15 g pomletých lískových oříšků se špetkou soli a přimícháme 20 g moučkového cukru.

3

Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme 2 lžíce studené vody s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octa. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.

4

Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

5

Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.

6

Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.

7

Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem.

8

Na drobenku si nasypeme do misky polohrubou mouku. Přidáme třtinový cukr, sůl, 120 g marcipánu, polotuhé rozkrájené máslo a nahrubo nastrouhané vlašské ořechy. Pomocí prstů zapracujeme máslo, dokud se neutvoří hrudky.

9

Ananasový kompot scedíme (šťávu zachytíme a použijeme jinak). Sušené brusinky omyjeme a necháme okapat. Kousky ananasu dáme do mísy a promícháme je s ořechovým likérem a sušenými brusinkami.

10

Potom je rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 35-40 minut. Ze začátku, asi 15 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem.

11

Upečený koláč podáváme vychlazený.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept