Máslová žemlovka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Máslová žemlovka
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 40645 |
Kategorie: | Dezerty a moučníky |
Ingredience
12 krajíc | Chléb toastový |
20 g | Citronová kůra |
125 g | Cukr krupice |
125 g | Máslo čerstvé |
180 g | Meruňky sušené |
600 ml | Mléko polotučné |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 96g |
---|---|
Cholesterol | 116,8mg |
Draslík | 603,3mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,8mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chléb toastový, Citronová kůra, Cukr krupice, Meruňky sušené, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Máslová žemlovka postup přípravy receptu:
1 | Krajíce toastového chleba silně potřeme máslem. Překrojíme je na dva trojúhelníky. Vymažeme zapékací mísu a dáme do ní 12 trojúhelníků potřenou stranou dolů. |
2 | Přidáme polovinou sušené meruňky, citronovou kůru a cukr. Položíme zbývající chleba potřenou stranou nahoru. Posypeme nasekanými sušenými meruňkami, citronovou kůrou a cukrem. |
3 | Mléko prošleháme s vejci a nalijeme na chléb. Necháme stát 1 hodinu, aby chléb část tekutiny vsákl. |
4 | Pečeme 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, až mléčná vrstva ztuhne. Ihned podáváme. |
Poznámka
Žemlovku můžeme podávat s kompotem, s čokoládovou omáčkou nebo se šlehačkou.