Polévka zeleninová s rýží - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka zeleninová s rýží
Polévka zeleninová s rýží
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 40664 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
400 g | Chřest zelený |
2 ks | Cibulka jarní |
250 g | Hrachové lusky |
2 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej sezamový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
600 g | Rýže celozrnná sypaná natural |
1 špetka | Sůl |
900 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 4,1mg |
Draslík | 452,3mg |
Vláknina | 26g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 52,7mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Hrachové lusky, Olej sezamový, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Rýže celozrnná sypaná natural, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka zeleninová s rýží postup přípravy receptu:
1 | Omyté jarní cibulky pokrájíme. Ze světlé spodní cibulovité části nakrájíme tenké proužky, zelenou nať naporcujeme na kroužky o tloušťce cca 3 milimetry. Škrabkou oškrábeme mrkev a pokrájíme ji na cca 2 milimetry tlusté proužky. Zelený chřest omyjeme pod tekoucí vodou a nakrájíme na kousky dlouhé cca 1,5 - 2 centimetry. Také cukrové lusky opláchneme proudem vody a nakrájíme na kousky stejné velikosti. |
2 | Připravíme wok, do něhož vlijeme dvě polévkové lžíce oleje a rozehřejeme. Vsypeme veškerou pokrájenou zeleninu kromě kroužků z nati jarní cibulky. Za stálého míchání opékáme cca 4 minuty. Poté osolíme a opepříme. |
3 | Do woku vlijeme zeleninový vývar a přisypeme den předem uvařenou celozrnnou rýži. Jakmile polévku přivedeme k varu, odstavíme ji a podáváme. Navrch posypeme kroužky z cibulové nati. |
Poznámka
Specialitou tohoto receptu je použití cukrových lusků, které se mohou na rozdíl od hrášku jíst i s luskem.