Rebarborový koláč s jahodami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rebarborový koláč s jahodami
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 40665 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
150 g | Cukr krupice |
400 g | Jahody zahradní |
45 g | Mouka kukuřičná |
750 g | Reveň (Rebarbora) |
10 g | Skořice celá |
Těsto | |
---|---|
90 g | Máslo čerstvé |
175 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 g | Sůl |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 15,4mg |
Draslík | 408,4mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 13,8mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 42,2mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Jahody zahradní, Reveň (Rebarbora), Skořice celá, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka kukuřičná, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rebarborový koláč s jahodami postup přípravy receptu:
1 | K mouce přidáme máslo, špetku soli a s vodou vypracujeme hladké těsto. |
2 | Zatím smícháme cukr s kukuřičnou moukou, nakrájenou rebarborou, skořicí a kousky jahod. Necháme marinovat 15 - 20 minut. |
3 | Na lehce pomoučněném válu rozdělíme těsto na poloviny, jednu půlku rozválíme, aby pokryla dno a stěny formy. |
4 | Odstraníme skořici, ovocnou směs vložíme do těsta ve formě. |
5 | Druhou půlku těsta rozválíme na stejnou velikost jako první. Okolo okraje odřízneme 1 cm široký pruh. |
6 | Zbytek těsta rozkrájíme na proužky o šířce 1 cm, na povrchu koláče z nich vytvoříme mřížku. Konce navlhčíme vodou a přilepíme na ně dlouhý pruh těsta kolem okraje. Posypeme 1 - 2 polévkovými lžícemi sypkého cukru. |
7 | Pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 220 °C, pak snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 30 - 40 minut do růžova a do změknutí ovoce. |
8 | Vyjmeme z trouby, necháme vychladnout. |
Poznámka
Podáváme teplé nebo studené.