Krémová polévka ze slávek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krémová polévka ze slávek
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 40671 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
4 krajíc | Chléb konzumní |
1 ks | Cibule |
40 g | Máslo čerstvé |
500 g | Mušle slávky |
1 dl | Olej olivový |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
200 g | Smetana na vaření |
1 kávová lžička | Sůl |
2 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
0,5 l | Vývar rybí |
1 kávová lžička | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 47,0mg |
Draslík | 612,9mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,7mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Mušle slávky, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Vývar rybí, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Smetana na vaření mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krémová polévka ze slávek postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme ji k varu. Slávky opláchneme, vložíme do vařící vody přibližně na 5 minut, uvařené scedíme, necháme vychladnout a vyndáme je z mušlí. |
2 | V hrnci roztopíme máslo, přidáme drobně nakrájenou cibuli, nakrájený česnek, nastrouhaný zázvor, všechny suroviny orestujeme, zalijeme vínem, povaříme do vypaření vína, osolíme, opepříme, vlijeme vývar, povaříme, zalijeme smetanou, za stálého míchání přivedeme k varu a horkou polévku mixérem rozmixujeme. Do rozmixované polévky přimícháme drobně nasekanou petrželku. |
3 | Polévku porcujeme na hluboké talíře, vedle do malé misky přidáme krutony. |
4 | Krajíce chleba nakrájíme na kostky, v pánvi rozpálíme olej a na něm kostky chleba opečeme, tak připravíme krutony do polévky. |
Poznámka
Polévku servírujeme jako teplý předkrm, přizdobit ji můžeme i lžící smetany.