Recept

Polévka čočková indická s mangem

  • Indie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 40 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (90%)
ID receptu: 40678
Kategorie: Čiré polévky

Ingredience

2 stroužek Česnek
2 ks Cibule
200 g Čočka jedlá
2 kávová lžička Garam masala
2 kávová lžička Kořeněné máslo Ghee
0,5 ks Mango
20 g Máta
4 kávová lžička Prášek mangový
4 ks Rajčata
1 špetka Sůl
2 kávová lžička Tamarindová pasta
800 ml Vývar drůbeží

Nutriční hodnoty jedné porce

26% Kalorie 504 kcal
Kilojoule 2 110kJ
13% Sacharidy 47 g
10% Tuky 8 g
35% Sodík 700 mg
31% Bílkoviny 17 g

Polévka čočková indická s mangem postup přípravy receptu:

1

Z cibule oloupeme slupku a naporcujeme ji na drobné kostičky. Přichystáme pánev wok a vlijeme do něj ghí, poté na něm osmahneme cibuli, až začne sklovatět.

2

Ze dvou stroužků česneku oloupeme slupku a stroužky prolisujeme v lisu na česnek. Prolisovaný česnek přidáme do woku k cibuli, vložíme ještě ostrou směs koření garam masalu a vše zalijeme drůbežím vývarem.

3

Čočku (nejlépe bílou loupanou) přebereme, dobře propláchneme studenou vodou a přidáme do polévky ve woku. Jakmile polévka začne vařit, ztlumíme plamen a ještě dováříme při mírnějším ohni asi 15 minut.

4

Rajčata spaříme, oloupeme z nich slupky, vyřízneme část, ze které vycházela stopka a dužinu krájíme asi na centimetrové kostky, ty následně vložíme do polévky. Dochutíme tamarindem a mangovým práškem.

5

Mango oloupeme, rozkrojíme na půl, vyjmeme pecku a jednu polovinu manga pokrájíme na asi 3 mm silné proužky, které vložíme do polévky, aby se v ní postupně prohřály. Polévku rozdělíme do talířů, nakonec ozdobíme lístky máty.

Poznámka

Pod pojmem ghí rozumíme přepuštěné a přečištěné indické máslo. Jeho výhodou je, že obsahuje pouze a jenom čistý tuk. Díky tomu se snadno rozehřeje a vůbec se nepřepaluje. Tamarind koupíme v obchodech s asijskými potravinami. Tamarind znamená indickou datli. Lusky z tamarindových stromů nacházejí své dobré uplatnění hlavně u indické a thajské kuchyně. Chuť těchto lusků je mírně kyselá, podobá se kyselým švestkám. Garam masala je pro indickou kuchyni typická směs koření. Obsahuje římský kmín, koriandr, kardamom, pepř, skořici a hřebíček.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept