Holandský jablečný koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Holandský jablečný koláč
Holandský jablečný koláč
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 40680 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
30 g | Cukr krupice |
700 g | Jablka |
50 ml | Mléko polotučné |
250 g | Těstoviny konzumní |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Těsto na koláč [29590] | |
---|---|
80 g | Cukr krupice |
60 g | Droždí |
100 g | Máslo čerstvé |
0,5 l | Mléko polotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
2 špetka | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 97g |
---|---|
Cholesterol | 184,4mg |
Draslík | 525,4mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,4mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Jablka, Voda pitná, Cukr krupice, Droždí, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Těstoviny konzumní, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Holandský jablečný koláč postup přípravy receptu:
1 | Těsto na koláč: |
2 | V míse smícháme mouku, cukr, máslo, droždí, mléko, žloutky a sůl. |
3 | Vzniklou směs hněteme zhruba 10 minut, dokud se nevznikne vláčné těsto. |
4 | Oloupaná nakrájená jablka vložíme do kastrolu, přidáme cukr a vodu. Přikryjeme, dusíme přibližně 10 minut do měkka. Ochutnáme, jsou-li dost sladká, podle potřeby přisladíme, vložíme je do mísy a necháme vychladnout. |
5 | Těsto rozdělíme na dvě části, jednu z nich o trochu větší. Větší část těsta rozválíme a vyložíme jí formu. |
6 | Do těsta ve formě lžící vložíme náplň tak, aby nejvíce bylo uprostřed. |
7 | Poté vyválíme druhou část. Okraj těsta ve formě potřeme trochou vody, potom položíme přes náplň uvnitř druhou část těsta, seřízneme okraj a upravíme jej prsty. Nahoře uprostřed uděláme dírku, aby mohl unikat vzduch. |
8 | Z okrojků těsta vytvarujeme lístky na ozdobu, přilepíme je mlékem. Povrch potřeme mlékem a pocukrujeme. |
9 | Plech vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 220 °C po dobu přibližně 25 - 30 minut do zlatova. |
Poznámka
Servírujeme teplé.