Jednoduchý recept

Bratislavská vepřová plec

  • Slovensko
Palec nahoru
4
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 4 Bratislavská vepřová plec 5 1
Celkový čas: 110 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 90 minut
Autor:
Hodnost: Šéfkuchař (31%)
ID receptu: 407
Kategorie: Maso

Ingredience

40 g Celer bulvový
200 g Cibule
100 g Citrony
40 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
500 ml Mléko polotučné
80 g Mouka pšeničná hladká T 650
40 g Mrkev kořen
50 g Okurky nakládané
50 g Protlak rajčatový
100 ml Smetana 12% (konzumní)
30 g Sůl
150 g Tuk
750 g Vepřová plec
600 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

21% Kalorie 412 kcal
Kilojoule 1 723kJ
4% Sacharidy 14 g
43% Tuky 32 g
66% Sodík 1 g
29% Bílkoviny 16 g
Bratislavská vepřová plec
  • Bratislavská vepřová plec
  • 1
  • Bratislavská vepřová plec
  • 2
  • Vložit obrázek

Bratislavská vepřová plec postup přípravy receptu:

1

Vepřovou plec omyjeme, osušíme, svineme ji jako závin, upevníme provázkem a osolíme.

2

Cibuli oloupeme, na drobno nakrájíme a osmažíme v tuku dorůžova.

3

Do základu přidáme maso, opečeme je, přidáme rajčatový protlak a mírně podlijeme vodou. Pod poklicí zvolna dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a podléváme teplou vodou.

4

Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme citronovou šťávu, rozmícháme a provaříme. Během varu přilijeme mléko, omáčku dosolíme a přilijeme smetanu.

5

Provařenou omáčku procedíme přes hustý cedník a přimícháme do ní vařenou zeleninu nakrájenou na nudličky, okurky a scezený hrášek. Omáčku ještě krátce převaříme.

6

Před porcováním odstraníme z plece provázek.

Komentáře a hodnocení

 
Aleisa
Bratislavská vepřová plec
Parádní recept na bratislavskou plec, snad stejný, jako v Recepturách teplých pokrmů. Na jednu porci dávám 100 - 120 g masa. Maso jsem nesvazovala provázkem. Kdo nechce šťávu vydusit až na tuk, může zahustit moukou rozmíchanou ve vodě. Omáčka se pak musí nechat důkladně provařit, kolem 30 minut. Já osobně dělávám tzv. suchou jíšku, což je mouka opražená nasucho. Nechám zchladnout, prosiju a skladuju v uzavřené sklenici.
 
KLEKÍ
Bratislavská vepřová plec
Zdravím. Tu jíšku dáváš jako zahuštění ředěnou vodou nebo ji přidáváš za sucha ? Dík Jirka

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
4
Palec dolu
0
5
Ověřený recept