Recept

Koláč se sladkými brambory

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 90 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 55 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 40726

Ingredience

šlehačka
1 polévková lžíce Cukr moučkový
0,5 kávová lžička Cukr práškový s vanilkovou příchutí
2,5 dl Smetana 33% (šlehačka)
těsto
1 kávová lžička Citronová šťáva
2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
140 g Mouka pšeničná hladká
120 g Máslo čerstvé
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
náplň
1 ks Cukr skořicový
120 g Cukr třtinový
2 špetka Hřebíček
1 polévková lžíce Med včelí
3,4 dl Mléko plnotučné
100 g Mrkev kořen
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
2 špetka Sůl
0,5 kávová lžička Sůl mořská
400 g Topinambury
2 ks Vejce slepičí
8 dl Voda pitná
0,5 kávová lžička Zázvor mletý

Nutriční hodnoty jedné porce

25% Kalorie 486 kcal
Kilojoule 2 034kJ
15% Sacharidy 54 g
80% Tuky 60 g
12% Sodík 241 mg
13% Bílkoviny 7 g

Koláč se sladkými brambory postup přípravy receptu:

1

Upečeme koláčový korpus. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a 2 lžícemi minerální vody.

2

Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

3

Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

4

Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy. Připravený koláč dáme na 30 minut do chladničky.

5

Sladké brambory – topinambury a mrkev oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Dáme je do hrnce, zalijeme 8 dl vody s 0.5 lžičkou soli a uvaříme doměkka. (Vaříme 20 minut.) Uvařenou zeleninu scedíme, dáme do mixeru, přidáme 120 g třtinového cukru, 2 vejce, skořicový cukr, 0.5 lžičky zázvoru, 2 špetky mletého hřebíčku, 2 špetky soli, 2 lžíce rozehřátého másla s 1 lžící medu a 3,4 dl mléka. Vše rozmixujeme na pyré.

6

Bramborové pyré dáme na připravený korpus, uhladíme a dáme do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 175 °C a pečeme dalších 35-40 minut.

7

Dobře vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 0.5 lžičky vanilkové tresti a ještě chvilku šleháme.

8

Vychladlý koláč ozdobíme šlehačkou a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept