Koláč se sladkými brambory - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč se sladkými brambory
Koláč se sladkými brambory
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 40726 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
šlehačka | |
---|---|
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
0,5 kávová lžička | Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
těsto | |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
120 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Minerální voda perlivá |
140 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
náplň | |
1 ks | Cukr skořicový |
120 g | Cukr třtinový |
2 špetka | Hřebíček |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Med včelí |
3,4 dl | Mléko plnotučné |
100 g | Mrkev kořen |
2 špetka | Sůl |
0,5 kávová lžička | Sůl mořská |
400 g | Topinambury |
2 ks | Vejce slepičí |
8 dl | Voda pitná |
0,5 kávová lžička | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 170,2mg |
Draslík | 52,8mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,3mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 288,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Citronová šťáva, Minerální voda perlivá, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Cukr třtinový, Hřebíček, Med včelí, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Cukr skořicový, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mrkev kořen, Sůl mořská, Topinambury mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr práškový s vanilkovou příchutí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč se sladkými brambory postup přípravy receptu:
1 | Upečeme koláčový korpus. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a 2 lžícemi minerální vody. |
2 | Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
3 | Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). |
4 | Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy. Připravený koláč dáme na 30 minut do chladničky. |
5 | Sladké brambory – topinambury a mrkev oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Dáme je do hrnce, zalijeme 8 dl vody s 0.5 lžičkou soli a uvaříme doměkka. (Vaříme 20 minut.) Uvařenou zeleninu scedíme, dáme do mixeru, přidáme 120 g třtinového cukru, 2 vejce, skořicový cukr, 0.5 lžičky zázvoru, 2 špetky mletého hřebíčku, 2 špetky soli, 2 lžíce rozehřátého másla s 1 lžící medu a 3,4 dl mléka. Vše rozmixujeme na pyré. |
6 | Bramborové pyré dáme na připravený korpus, uhladíme a dáme do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 175 °C a pečeme dalších 35-40 minut. |
7 | Dobře vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 0.5 lžičky vanilkové tresti a ještě chvilku šleháme. |
8 | Vychladlý koláč ozdobíme šlehačkou a podáváme. |