Recept

Koláčové křehké těsto - 2 dávky

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 35 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 15 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 40730

Ingredience

50 g Cukr krupice
140 g Mouka pšeničná hladká
120 g Máslo čerstvé
1 kávová lžička Ocet vinný
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
2 polévková lžíce Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

14% Kalorie 275 kcal
Kilojoule 1 152kJ
7% Sacharidy 25 g
24% Tuky 18 g
2% Sodík 41 mg
6% Bílkoviny 3 g

Koláčové křehké těsto - 2 dávky postup přípravy receptu:

1

Do větší mísy prosejeme hladkou mouku se solí a zamícháme cukr.

2

Změklé máslo (nebo rostlinný tuk) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a octem. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.

3

Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny)

4

Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.

5

Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme a těsto položíme do pečící formy bez pečícího papíru.

6

Má-li koláč jen spodní těsto, okraje ozdobíme tak, že vidličkou přitiskneme o okraje plechu. Pečeme bez náplně 10-15 minut při 200-220 °C. Koláč pečeme dozlatova.

Poznámka

Koláčový upečený korpus plníme sladkými i slanými náplněmi a ovocem, krémem, šlehačkou apod. Z tohoto základního křehkého těsta připravíme 2 koláče o průměru 20-23 cm.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept