Koláčové křehké těsto - 2 dávky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláčové křehké těsto - 2 dávky
Koláčové křehké těsto - 2 dávky
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 40730 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
50 g | Cukr krupice |
120 g | Máslo čerstvé |
140 g | Mouka pšeničná hladká |
1 kávová lžička | Ocet vinný |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 85,7mg |
Draslík | 5,6mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Ocet vinný, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláčové křehké těsto - 2 dávky postup přípravy receptu:
1 | Do větší mísy prosejeme hladkou mouku se solí a zamícháme cukr. |
2 | Změklé máslo (nebo rostlinný tuk) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a octem. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit. |
3 | Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny) |
4 | Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma. |
5 | Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme a těsto položíme do pečící formy bez pečícího papíru. |
6 | Má-li koláč jen spodní těsto, okraje ozdobíme tak, že vidličkou přitiskneme o okraje plechu. Pečeme bez náplně 10-15 minut při 200-220 °C. Koláč pečeme dozlatova. |
Poznámka
Koláčový upečený korpus plníme sladkými i slanými náplněmi a ovocem, krémem, šlehačkou apod. Z tohoto základního křehkého těsta připravíme 2 koláče o průměru 20-23 cm.