Zlatý koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zlatý koláč
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 40772 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
15 g | Citronová kůra |
375 g | Sirup Golden |
40 ml | Šťáva citrónová |
200 g | Strouhanka |
Těsto | |
---|---|
90 g | Máslo čerstvé |
175 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 g | Sůl |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 50g |
---|---|
Cholesterol | 13,5mg |
Draslík | 55,2mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,4mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Strouhanka, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Sirup Golden, Šťáva citrónová, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zlatý koláč postup přípravy receptu:
1 | Těsto: mouku a sůl dáme do velké mísy, přidáme máslo a prsty zpracujeme na drobenku. Přidáme tolik vody, aby vzniklo měkké tvárné těsto. |
2 | Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladničce chladit asi 30 minut. |
3 | Na lehce pomoučěném vále vyválíme těsto a vyložíme jím formu vymazanou tukem. |
4 | Na pánvi mírně ohřejeme sirup a vmícháme strouhanku, citronovou kůru a šťávu. Nalijeme do formy na dno těsta. |
5 | Pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C, pak zmírníme teplotu na 180 °C (plyn 4) a pečeme ještě 30 minut dozlatova a do ztuhnutí náplně. |
6 | Necháme chvíli chladnout ve formě. Podáváme teplé, nakrájené na dílky. |