Recept

Lahodný koláč s vaječným krémem

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 65 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 40812
Kategorie: Koláče

Ingredience

těsto
70 g Máslo čerstvé
2 polévková lžíce Med včelí
1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
170 g Suchar dietní
krém
1 polévková lžíce Citronová kůra
120 g Cukr krupice
3,5 dl Mléko plnotučné
3 polévková lžíce Rum
1 špetka Sůl
4 ks Vaječný žloutek slepičí
0,5 dl Voda pitná
1 polévková lžíce Želatina
šlehačka
1 polévková lžíce Cukr moučkový
2,5 dl Smetana 33% (šlehačka)
sníh
90 g Cukr krupice
3 ks Vaječný bílek slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

29% Kalorie 577 kcal
Kilojoule 2 413kJ
17% Sacharidy 61 g
43% Tuky 32 g
22% Sodík 437 mg
18% Bílkoviny 10 g

Lahodný koláč s vaječným krémem postup přípravy receptu:

1

Dietní suchary rozdrtíme a rozmixujeme. Promícháme je s rozehřátým máslem a se 2 lžícemi tekutého medu. Potom přimícháme 1 lžíci mouky, rozehřáté, ale vychladlé máslo a směs dobře promícháme.

2

Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. Pokud by se nám těsto lepilo na prsty, omočíme si je v práškovém cukru.

3

Pečeme v předehřáté troubě při 175°C, pečeme 10 minut dozlatova. Těsto po upečení necháme vychladnout.

4

Do misky dáme 0.5 dl studené vody a 1 lžíci želatiny, necháme ji 10 minut nabobtnat. Dáme 4 čerstvé žloutky do rendlíku a vyšleháme je s krupicovým cukrem, 1 špetkou soli a s 3.5 dl horkého mléka. Za stálého pomalého zahřívání vyšleháme krém. Když začnou houstnout, přidáme po kapkách 3 lžíce rumu a želatinu. Mícháme do doby až se želatina rozpustí. Potom rendlík s krémem odstavíme, přimícháme nastrouhanou citronovou kůru a krém prošleháme. Necháme ho v chladničce vychladit 10-15 minut.

5

Mezitím si vyšleháme elektrickou metlou sníh z bílků (bílky mají pokojovou teplotu) do husté pěny. Přidáme postupně lžící krupicový cukr a chvilku ještě šleháme. Sníh z bílků by měl být tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme si ale pozor, abychom sníh nepřešlehali. Sníh rychle zpracujeme do vychladlého krému, natřeme ho na korpus, uhladíme a dáme na 2-3 hodiny znovu do chladničky.

6

Dobře vychlazenou smetanu ušleháme do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.

7

Vychladlý korpus s krémem ozdobíme šlehačkou a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept