Lahodný koláč s vaječným krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lahodný koláč s vaječným krémem
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 40812 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
těsto | |
---|---|
70 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Med včelí |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
170 g | Suchar dietní |
krém | |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
120 g | Cukr krupice |
3,5 dl | Mléko plnotučné |
3 polévková lžíce | Rum |
1 špetka | Sůl |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
0,5 dl | Voda pitná |
1 polévková lžíce | Želatina |
šlehačka | |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
sníh | |
90 g | Cukr krupice |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 57g |
---|---|
Cholesterol | 312,5mg |
Draslík | 105,5mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 288,9mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,4mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 375,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Med včelí, Suchar dietní, Citronová kůra, Cukr krupice, Rum, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Želatina, Cukr moučkový, Cukr krupice, Vaječný bílek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Mléko plnotučné, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lahodný koláč s vaječným krémem postup přípravy receptu:
1 | Dietní suchary rozdrtíme a rozmixujeme. Promícháme je s rozehřátým máslem a se 2 lžícemi tekutého medu. Potom přimícháme 1 lžíci mouky, rozehřáté, ale vychladlé máslo a směs dobře promícháme. |
2 | Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. Pokud by se nám těsto lepilo na prsty, omočíme si je v práškovém cukru. |
3 | Pečeme v předehřáté troubě při 175°C, pečeme 10 minut dozlatova. Těsto po upečení necháme vychladnout. |
4 | Do misky dáme 0.5 dl studené vody a 1 lžíci želatiny, necháme ji 10 minut nabobtnat. Dáme 4 čerstvé žloutky do rendlíku a vyšleháme je s krupicovým cukrem, 1 špetkou soli a s 3.5 dl horkého mléka. Za stálého pomalého zahřívání vyšleháme krém. Když začnou houstnout, přidáme po kapkách 3 lžíce rumu a želatinu. Mícháme do doby až se želatina rozpustí. Potom rendlík s krémem odstavíme, přimícháme nastrouhanou citronovou kůru a krém prošleháme. Necháme ho v chladničce vychladit 10-15 minut. |
5 | Mezitím si vyšleháme elektrickou metlou sníh z bílků (bílky mají pokojovou teplotu) do husté pěny. Přidáme postupně lžící krupicový cukr a chvilku ještě šleháme. Sníh z bílků by měl být tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme si ale pozor, abychom sníh nepřešlehali. Sníh rychle zpracujeme do vychladlého krému, natřeme ho na korpus, uhladíme a dáme na 2-3 hodiny znovu do chladničky. |
6 | Dobře vychlazenou smetanu ušleháme do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem. |
7 | Vychladlý korpus s krémem ozdobíme šlehačkou a podáváme. |