Tříkrálový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tříkrálový koláč
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 40819 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
krém | |
---|---|
120 g | Cukr krupice |
50 g | Cukr moučkový |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
120 g | Mandle mleté |
120 g | Máslo čerstvé |
2,3 dl | Mléko polotučné |
1,5 polévková lžíce | Rum |
1,2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Tresť mandlová |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
Tříkrálový koláč | |
1 kávová lžička | Cukr vanilka |
500 g | Listové těsto |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 218,3mg |
Draslík | 188,0mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 166,3mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 5,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Rum, Tresť vanilková, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Maizena - kukuřičný škrob, Mandle mleté, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Smetana 33% (šlehačka), Tresť mandlová, Cukr vanilka, Listové těsto mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tříkrálový koláč postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si krém: v míse si vymícháme cukr s rozšlehanými vejci a rozšlehaným žloutkem a kukuřičným škrobem (Maizena). |
2 | Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme ji z plotny. Horké mléko postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem. Celou směs dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, vmícháme vanilkovou příchuť a za občasného míchání necháme krém vychladnout. Vychladlou směs dáme do mísy a směs postupně elektrickým šlehačem zašleháme se 120 g změklého másla, 50 g moučkového cukru, 1.5 lžíce rumu, 1 lžičkou vanilkové příchuti, 1 lžičkou mandlové příchuti a pomletými mandlemi. Krém šleháme přibližně 10 minut. Potom ho zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na chvíli do chladničky. |
3 | Listové těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 2 díly a z každého vyválíme čtverec přibližně o průměru 26 cm. Z každého čtverce vykrojíme kruh (např. podle talíře). První těsto dáme do pečící koláčové formy, kterou jsme si vyložili pečícím papírem. Okraje těsta vyzdvihneme. Na první těsto dáme krém. Druhý plát těsta rádýlkem zařízneme zakřivenými řezy od středu k okrajům. Těsto opatrně přeneseme na krém. Okraje těsta k sobě přitiskneme a ještě ozdobíme přitisknutím vidličky. Povrch potřeme vajíčkem, které jsme smíchali s 1 lžičkou vanilkového cukru. |
4 | Formu s koláčem dáme do předem vyhřáté trouby na 190°C. Pečeme 25 minut dozlatova. |
5 | Tříkrálový koláč ozdobíme zlatou papírovou korunou a servírujeme. |
Poznámka
Krém si můžeme připravit i den dopředu. Koláč se peče "pro štěstí" na svátek Tří králů ve Francii. Tříkrálový koláč ozdobíme zlatou papírovou korunou a servírujeme.